Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Álomtábla készítés lépésről-lépésre

Szerző: | 2020. dec. 31.

Alkoss és valósítsd meg az álmaidat!

Hallottál már az álomtábláról vagy vision boardról? Talán már igen, de sose próbáltad. Éveken keresztül én is csak olvasgattam róla, de sosem szántam időt a megvalósításra. Egészen a tavaszi karanténig, amikor annyi szabadidőm lett, hogy elhatároztam: miért is ne próbálnám ki!?

Ebben a blogposztban a saját módszeremet és a tapasztalataimat gyűjtöm össze.

Mi az Álomtábla és miért készíts olyat?

Az Álomtábla egy képgyűjtemény a vágyaidról, a megvalósult céljaidról. Hasonló, mint egy Pinterest tábla, csak sokkal konkrétabb, jobban szem előtt van. Az emberek nagy többsége vizuális típus, tehát jobban hatnak ránk a képek, mint bármi más, amit hallunk, érzékelünk. Éppen ezért hasznos, ha egy szép montázsként ott díszeleg előttünk mindaz, amire vágyunk. Így minden nap ezekre a képekre irányul a figyelmünk, ami azt eredményezi, hogy sokkal inkább bevonzzuk a lehetőségeket, amelyek megmutatják az utat a megvalósítás felé. Talán tapasztaltál olyat, hogy terveztél valamit, de nem dolgoztál görcsösen azon, hogy megvalósuljon, később mégis azt tapasztaltad, hogy valóssággá vált az életedben. Egy darabig hittem is, nem is, hogy ez így van, aztán kipróbáltam és ránézve erre az alábbi képre, látom, hogyan váltak valóssággá a vágyaim. (Nem az összes, de erről még később írok.) Az álomtábla készítés egy alkotó folyamat, amikor önmagadra szánod az időt, már csak ezért is megéri belevágni. 🙂

Hogyan kezdd el?

Az első tanácsom, hogy úgy kezdj hozzá, ahogy neked jól esik, amit leírok, csupán ötletadás. Mielőtt nekiláttam az alkotómunkának, először elővettem a naplómat és feltettem magamnak néhány kérdést:

1. kérdés: Mennyi időre készítem az Álomtáblát?
Érdemes körülbelül meghatározni, hogy milyen időintervallumra szólnak ezek a vágyak. Egy évre, néhány hónapra, egész életedre?

2. kérdés: Milyen érzéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy nap, mint nap látni fogom az álmaimat/vágyaimat?
Talán furcsán hangzik ez a kérdés, de nagyon hasznosnak tűnt szembenézni vele, mert kiderült, hogy van bennem félelem ezzel kapcsolatban. Mi lesz, ha elvárásként tekintek rá? Mi van, ha az a gondolat jut eszembe róla, hogy „ezek csak álmok maradnak”?… Az újabban felmerülő kétsések miatt megfogalmaztam a 3. kérdést:

3. kérdés: Milyen érzést szeretnék tapasztalni, amikor ránézek az Álomtáblára?
Arra vágytam, hogy motiváljon és ne azt éreztessem magammal, hogy baj van velem, ha nem tudom mindet megvalósítani, bevonzani. Lehetőségként és nem elvárásként szerettem volna rátekinteni. Amikor ebben megnyugodtam, folytattam a kérdezést:

4. kérdés/feladat: Mire vágyok a különböző életterületeimen: egészség, fittség, szépség, párkapcsolat, szociális kapcsolatok, barátok, család, munka, szórakozás, kikapcsolódás, pénzügyek stb.?
Sorra vettem mindegyiket, majd leírtam azokat a képeket, amik megjelenítik ezeket az álmaimat.

Az alkotófolyamat

A tábla végső kinézetét illetően eldöntheted, hogy digitálisan vagy kézzel foghatóan készíted el. Maga a Pinterest, ha úgy vesszük lehet egy vision board, de ha nincs szem előtt, nem a legjobb választás. Van, aki háttérképet szerkeszt, amit minden nap lát. Eleinte nekem nem tetett a saját gépemen, hogy olyan össze-vissza a képernyő, úgyhogy én a harmadik megoldást szerettem volna kipróbálni. Ez esetben papírra ragasztva, parafa táblára szegezve teszed fel a magazinokból kivágott fotókat, idézeteket vagy akár nyomtathatsz is. Ez a módszer a leginkább idő és eszköz igényes, jó sok magazin vagy egy jó minőségű színes nyomtató kell hozzá. Nekem ezek nem voltak, így végül átmeneti megoldásként mégis csak háttérképként szerkesztettem meg (amit utána nem bántam meg). Nézd meg, hogy mire van lehetőséged, melyikhez van kedved, majd kezdj neki! 🙂

A fényképeket gyűjtheted Pinterestről vagy ingyenes képmegosztó portálokról, mint a Pixabay. Miután egy mappába lementetted a választott képeket, már csak a szerkesztés maradt hátra. Számomra a Power Point felülete vált be, mert ott szabadon méretezheted, forgathatod a képeket, a végén pedig megteheted, hogy kép formátumban mented le. A megvalósítás folyamata rád van bízva. Hogyan kezdessz hozzá? 

Mit csinálj az Álomtábláddal?

Elkészültél, ott van veled szemben az álmaidról alkotott montázs, legyél büszke rá! Ha van kedved, kortyolj el egy pohár italt és közben legeltesd a szemedet az alkotásodon. Válassz neki méltó helyet, ahol minden nap látod és jó érzés rátekinteni. 

Az álomtábla ezután teszi a dolgát észrevétlenül is, de ha szeretnéd még néhány hatékony módszerrel megtámogatni a megvalósítás folyamatát, akkor egészítsd ki még az alábbi gyakorlatokkal:

Írd le az élethelyzetedet, miután megvalósultak az álatad megámodott dolgok. Egyes szám első személyben fogalmazz és jelen időben. Pl. A szabadidőmben fotózást tanulok, naplóban vezetem a tapasztalásaimat, sokat beszélgetek a barátnőimmel és időt fordítok az olvasásra. Miután megfogalmaztad papíron, olvasd el minél többször úgy, hogy el is képzeled, ahogy mindez már valós. Még hatékonyabb, ha felveszed hanganyagként és akár naponta meghallgatod. Ezek mind-mind segítik, hogy az agyad meglássa a lehetőségeket a tényleges megvalósításra.

Végül, ha úgy érzed, hogy valamelyik álmod már nem olyan erős vagy éppen megvalósult, bátran vizsgáld felül az álomtábládat és szerkeszd át! Változunk, így változik mindaz, amire vágyakozunk. Bátran használd az álomtáblát és alakítsd úgy, hogy az téged szolgáljon!

Jó alkotást kívánok! 🙂

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése