Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Anyaság és önmegvalósítás

Szerző: | 2023. szept. 20.

Önfeláldozás - önmegvalósítás

Amikor az anyaságról esik szó, hamar hozzátársulhat egy fogalom: önfeláldozás, hiszen – főleg az első időszakban – a kisbabánk valóban minden időnket lefoglalja, a testünkből táplálkozik, mi alkotjuk a világot számára. Azt tapasztaltam, hogy körülbelül az első fél évben az anyai hormonok is táplálják azt a testi-lelki erőt, ami szükséges egy újszülött ellátásához. Aztán szépen lassan éledezni kezd az igény, hogy visszakapjunk valamit önmagunkból. Kinél gyengébben, kinél erősebben megjelenhet a vágy az önmegvalósításra. A szüléssel nem csak egy gyermeknek adunk életet, hanem mi magunk is újjászületünk, lehetőséget kapunk önmagunk újradefiniálására. Mindemellett több időt töltünk egyedül (társas magányban a kicsi mellett), több időnk van találkozni a gondolatainkkal, vágyainkkal, belső világunkkal. Talán ilyenkor jelenik meg a kérdés: van jogom az önmegvalósításra anyaként?

Az én utam

Kislány koromtól fogva erősen vágytam arra, hogy édesanya legyek. Mégis tudtam, hogy mellette szeretném, ha más szerepeket is betöltenék, azaz az anyaság mellett önmegvalósításra is vágytam. Ezt leginkább úgy képzeltem el, hogy vállalkozó nőként, coachként haladok az utamon, sikereket érek el. Édesanyámtól azt láttam, hogy bár 6 gyereket nevelt fel, nem vált mártírrá, nem áldozta fel magát az anyaság oltárán, hanem figyelmet szentelt önmagának is. Az a fajta tudatosság, amit ezen a téren láttam tőle, példaértékű számomra, hiszen vallom, hogy aki ismeri és szereti önmagát, másokhoz is (köztük a gyerekeihez) jobban kapcsolódik.

Miután világra hoztam első gyermekemet és már túl voltunk a kezdeti kihívásokon, mind erősebben jelent meg a hívás, hogy a hivatásomban is kiteljesedjek. Folyamatosan hiányérzetem volt, ami miatt az anyaság örömeit sem tudtam kiélvezni. Egészen addig, amíg rá nem ébredtem arra, hogy nem kell, hogy az önmegvalósítást kizárólag a munkámra korlátozzam.

Önmegvalósítás = a képességeink szerint élt élet

Talán mindenki másképp fogalmazza meg, hogy számára mit jelent az önmegvalósítás. Fontos, hogy te is megtaláld a saját definíciódat. Számomra azt jelenti, hogy kibontakoztatom a már meglévő képességeimet, és teret engedek új képességek megerősítésének. Ezt tehetem a szakmai utamon, tehetem a háztartási munkákban, a kapcsolataimban, a hobbijaimban, tulajdonképpen az élet bármely területén.

Nemrég megfogalmaztam, hogy mire vágyok, mit szeretnék adni a világnak, milyen emberré szeretnék válni. Ilyen értékek kerültek a listámra: kreativitást/szépséget vinni az életbe; utazást, kalandokat, felfedezést; rendet és tisztaságot magam körül és önmagamban is. Olyanná válni, akivel jó érzés találkozni, meginni egy csésze kávét, öröm vele a beszélgetés. Tapasztalatot átadni, tanítani mindezt gyereknek, felnőttnek egyaránt.

Amikor ezt leírtam, majd újra és újra elolvastam, ráébredtem, hogy mindezt az anyaságban is megélhetem.

Feloldódni, célokat találni, önmagunknak lenni az anyaságban (is)

A felismerés segített, hogy meglássam azokat a lehetőségeket a szülői létben, amelyek ugyanúgy az önmegvalósításhoz, azaz a képességeim szerint élt élethez vezetnek. Vannak a gondoskodásnak olyan részei, amelyekben (még) nem vagyok kifejezetten jó. Számomra ilyen a főzés, amit inkább kötelességnek fogok fel, nem mindig élvezem, félek a kudarctól, így a családom szeretetteljes táplálása többször háttérbe szorul. Szeretném megerősíteni azt a képességet, hogy könnyedén, szívből tudjak ételt készíteni. Amikor azonban egy-egy játék elkészítéséről, kreatív alkotásról van szó, akkor teljesen fel tudok oldódni a képességem kibontakoztatásában.

3 lépés az önmegvalósító anyaságig

1. Törekedj a hullámzás szépségére!
Az első bekezdés arról szólt, hogy az anyaságban bizony sokszor fel kell áldozzunk dolgokat: az időnket, a testünket, a privát szféránkat, a pihentető alvást stb. Az önmegvalósításra úgy tekinthetünk, mint egy menekülőút, sokszor úgy látjuk ezt a két fogalmat az életünkben, hogy vagy ez, vagy az. Pedig ebben is megláthatjuk azt a lágy hullámzást, hogy egyszer másnak adunk, aztán adunk önmagunknak, visszakapunk, töltődünk az adás által is.

2. Legyen egy önismereti rutinod!
Nagyon igaz, hogy az anyasággal sok minden felszínre tör, rengeteg változással, kihívással találjuk szembe magunkat. Sokat segít, ha vannak bevált praktikáid arra, hogyan támogasd magadat. Lehet önreflexióval például naplóírás során, próbálkozhatsz a hálagyakorlattal, fogadhatsz segítőt (erre is jó a Boldogságprogramom), vagy olvashatsz ingyenes anyagokat a témában.

3. Fogalmazd meg: Neked mit jelent az önmegvalósítás? 
Tulajdonképpen mire vágysz, mi az, ami hiányzik? Hogyan látod önmagad kibontakoztatásának az útját? Ha egyetértessz az én definíciómmal: Milyen képességeidet hanyagoltad el mostanában? Mit szeretnél megerősíteni? Milyen voltál a gyermeked érkezése előtt, mire vágytál akkor, hogyan adtad meg önmagadnak? A legfontosabb, hogy ismerd meg magadat, újra és újra válaszold meg a fenti kérdéseket.

Az önmegvalósítás nem egyenlő a ...

…sikeres vállalkozói úttal. Legalábbis nekem nem. A kérdés, hogy számora mi ugrik be akkor, amikor az önmegvalósításra gondolsz? Sokszor arra gondolunk, hogy egy önmegvalósító anya önző, biztosan bőven van segítsége, nem foglalkozik eleget a gyerekeivel stb. Más megvilágításba helyezve azt jelenti, hogy kivirágzunk és a legszebb pompánkat adjuk a világnak. Te is erre vágysz? 

Keress bátran az info@fayhanna.hu címen, ha szakember segítségével is körbejárnád a témát. Mert minden anya megérdemli, hogy önmaga legjobb valóját sugározza a világba, és minden gyermeknek jár, hogy egy boldog, önmagát ismerő és szerető édesanyja legyen. 

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó, Boldogságcoach

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése