Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Figyelem! Téma: a figyelem

Szerző: | 2020. dec. 22.

Megvan az az érzés, amikor abban fáradsz el, hogy annyi mindenre próbálsz odafigyelni? Reggel, amikor megtervezed az előtted álló napi feladatokat, úgy érzed, hogy azonnal meg kell igyál még egy kávét, mert már az is kimerítő, hogy arra gondolsz, mennyi dolgod van aznap?

A múltkor az egyik ügyfelem jegyezte meg, hogy manapság már nem csak az időnket és az energiánkat kell tudatosan menedzselnünk, hanem a figyelmünket is. Hevesen bólogattam erre az elméletre és azonnal elkezdtem megoldási lehetőségeket keresni arra, hogyan tudnám jobban szervezni azt, hogy mire fordítom a fókuszomat. Olvass tovább, ha te is úgy érzed, hogy szükséged van a figyelem menedzsmentre!

Az alap: megismerni a figyelmed

Ahhoz, hogy a legeredményesebb lehess ezen a területen, a legfontosabb az önismeret. Éppen ezért érdemes azzal kezdeni a fejlődést, hogy elkezded megfigyelni magadat és azt, hogy mi mindenre figyelsz a nap során. Néhány kérdés, amire keresd a válaszokat: Melyek azok az életterületek, amelyeknek a legtöbb figyelmedet szenteled? Milyen tevékenységek kötik le a figyelmedet? Hogyan és mikor tud megpihenni a figyelmed? Miben fárad el leginkább a figyelmed? Érdemes lejegyezni a felismerésidet önismereti naplódba és megkeresni a mintázatokat, amelyek végigkísérik napjaidat.

Csak arra figyelj, ami történik!

A figyelem pihentetésének a legjobb módja, ha kizárólag arra fordítod a figyelmedet, ami a jelen pillanatban történik. Ebben a legjobb barátaid az érzékszervek, melyeken keresztül elmélyülhetsz illatokban, ízekben, anyagok tapintásában… Próbálgasd, hogy például zuhanyzás közben nem hagyod, hogy a nap történései foglalják le a gondolataidat, hanem arra figyelsz, ahogy a meleg víz végigsimogatja a tested, ahogy megtisztulnak a pórusaid, a tusfürdőd illatára. Ha szeretnél valami újat megélni, akkor kapcsold le a villanyt és tusolj teljes sötétben! Így biztos, hogy jobban arra figyelsz, amit tapasztalsz. Természetesen bármi más tevékenység közben is gyakorolhatod a teljes jelenlétet.

Bosszúból a hálába

A cikk megírása előtt elég negatív hangulatban voltam egy apróság miatt. Összeszorított fogakkal, dacosan járkáltam fel-alá a lakásban. Iszonyúan elfárasztott, ahogy a negatív gondolataimat tápláltam. Ezt a jelenséget már máskor is tapasztaltam. Idegölő dolog bosszúsnak, stresszesnek, dühösnek lenni, de hogyan kellene átállítani az agyunkat a pozitív gondolatok pályájára? Nálam az vált be, hogy tudatosan elkezdem sorolni magamban azokat a dolgokat, amikért hálás lehetek. Amikor a férjem viselkedése esett rosszul, akkor arra próbálok gondolni, hogy mi mindent ad nekem a kapcsolatunk. Amikor nincs kedvem munkába menni, előveszem azt a hálateli gondolatot, hogy örülök annak, hogy egyáltalán van munkám. Gondolj úgy erre, mintha lenne egy kapcsoló odabent a fejedben, amivel csupán egy gombnyomás és a félelmekből remény lesz, a lehúzó érzések felfelé irányt vesznek és a negatívból pozizív lesz.

Csökkentsd a figyelemelterelőket!

Minden és mindenki a figyelmünkre pályázik: ott vannak az áruházak polcaira gondosan kihelyezett termékek, a reklámok és fizetett hirdetések, nyereményjátékok, felugró ablakok… Tulajdonképpen nincs ezzel gond, viszont rajtunk múlik, hogy mennyire vagyunk tudatosak abban, hogy valóban oda akarjuk-e szentelni mindnek a figyelmünket? A telefonokon be lehet állítani az értesítések rendszerét, a számítógép böngészőjében bekapcsolhatod a hirdetés blokkolót és azt tudtad, hogy ezzel a bővítménnyel megszüntetheted a Facebookon hírfolyam látványát? Folyamatosan monitorozhatod, hogy ki az, akit követni akarsz, melyik hirdetést akarod letiltani stb. Vásárlásnál hasznodra válhat egy előre megírt bevásárló lista és egy megszokott útvonalterv, amely segít, hogy valóban azt tedd a kosaradba, amire szükséged van. Hogyan csökkentheted még a figyelemelterelőket? 

Gazdálkodj okosan a figyelmeddel!

Van, amikor szükség van a figyelmünk pihentetésére, de akadnak helyzetek, amikor teljesen optimális a fókuszálásunk, de éppen nincs időnk arra, hogy kihasználjuk. Gondolok például arra, hogy reggel 8 és 9 óra között utazol a munkahelyedre. Megfigyelted magadon, hogy ebben az időintervallumban élénk a figyelmed, de nem tudod maximálisan kihasználni a tömegközlekedési eszközön ülve. Ilyenkor nyugodtan hagyd elkalandozni a gondolataidat vagy abba az irányba terelni, ami éppen foglalkoztat. Megtervezheted a heti menüt, kitalálhatsz egy következő fejezetet a könyvedhez (ha épp ezzel foglalkozol), megálmodhatsz egy új projektet. Használd ki az idődet és fordítsd a figyelmedet oda, ahol szükség van rá!

A nagy kép

Akkor tudjuk a mindennapok során a legoptimálisabban menedzselni a figyelmünket, ha tudjuk, hogy az értékrendünk szerint mely területekre szeretnénk a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Amikor a puzzle darabokat próbáljuk összerakni, segít, ha látjuk a képet egyben. Ugyanígy van ez a figyelmünkkel. Mire akarsz figyelmet fordítani az életedben? Amikor erre megtalálod a választ, az könnyebbé teszi a mindennapos figyelem menedzsmentet.

Ahhoz, hogy megtaláld a nagy képet, ami segíteni fog, csatlakozz a december végén induló kreatív évtervező kihíváshoz! Ebben találni fogsz egy gyakorlatot, ami kifejezetten a fókusz megtalálásáról szól. Várlak szeretettel!

Napról-napra egyre fontosabb lesz, hogy jól gazdálkodjunk a rendelkezésünkre álló idővel, az energiánkat jól osszuk be és igazán arra szenteljük a figyelmet, ami fontos a számunkra. A fenti gyakorlatok utat mutatnak abban, hogy ezt megfelelően működtessük! Írjátok meg kommentben a tapasztalataitokat! 

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése