Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Hogyan dolgozz fel egy önfejlesztő könyvet?

Szerző: | 2024. márc. 12.

Ma már szinte minden problémára, élethelyzetre találni valami szuper könyvet teli gyakorlati tanácsokkal. Nehezen megy a párkapcsolati kommunikáció? Elakadtál kisgyermeked etetésében? Álmaid hivatását keresed? Biztosan találsz a témában önfejlesztő könyvet. Azonban téged is érinthet, hogy a sok remek elolvasott információt szeretnéd elraktározni, gyakorlatba ültetni, viszont a bokros teendőid közt örülsz, ha végére érsz egy könyvnek.

Mivel magam is szembesültem ezzel a nehézséggel, megmutatom, hogy milyen stratégiát találtam ki rá:

Hogyan vedd rá magad az olvasásra?

Egy fárasztó nap után – bármennyire is érdekel az adott téma – nehezedre eshet, hogy kinyisd az aktuális életmóddal kapcsolatos könyvet. Nekem az alábbi „trükkök” váltak be:

Mindig van nálam könyv, így ha felszabadul egy kis időm, máris az olvasásra tudom szánni. Esténként pedig bevezettem azt a „szabályt”, hogy minimum egy oldalt elolvasok, utána pedig folytathatom a betűk falását, csak épp szórakoztató irodalommal. (Általában úgyis több oldallal végzek, mire váltok.) Nekem az is fontos, hogy lehetőleg ne legyen mobil a közelemben, mert akkor erős a csábítás, hogy inkább azt nyomkodom olvasás helyett.

Hogyan olvasd az önfejlesztő könyvet?

Az oldaljelölő post it-eknek nagy hasznát tudod venni, hiszen megjelölheted azokat az oldalakat, amelyeken hasznos gondolatokat találsz. Sokan nem szeretünk aláhúzni könyvekben, s néha nem is tehetjük, ha azok kölcsönözve vannak. Az aláhúzással az is baj, hogy utána az egész könyvet át kellene lapoznod, hogy megtaláld benne azt, amit keresel.

Célszerű tehát, ha nálad van egy tömb színes jegyzetlap (van, amelyik könyvjelzőnek is használható), így azokhoz a gondolatokhoz ragaszthatod, amelyek igazán megfogtak téged. Az olvasásélmény végén teli lesz a könyv színes jelölőkkel, amely vidám látványt nyújt.

Mit tegyél, ha végeztél?

Először is légy büszke magadra és, ha vezeted valahol az olvasásélményeket, akkor feljegyezheted az író nevét és a könyv címét.

Sok önismereti, önfejlesztő könyvben találsz gyakorlatokat, kérdéseket, amelyekkel elkezdheted az élethelyzetedhez igazítani a szerző által nyújtott megoldásokat. Ehhez azonban szükséged lesz egy kis énidőre. Én az alábbi módszereket használom és ajánlom:

Vedd elő a naplódat! Akár azt, amelyet amúgy is írsz, akár egy teljesen új vonalas füzetet és tedd mellé a kiolvasott könyvet. Lapozd fel az első post itnél, majd írd ki az ott megjelölt gondolatot, vagy csak azt, hogy te miként hasznosítanád az adott tanácsot az életedben. Végezd el a gyakorlatokat, válaszold meg a kérdéseket, ezáltal mélyíted el a témát és válik majd a te megoldásoddá a szerző javaslata.

Az elmetérkép segítségével átfogó képet kapsz az elolvasott tartalomról. Ez azért is jó, mert könnyen felelevenítheted általa a könyvből nyert felismeréseket. Használhatsz egy üres noteszt vagy A4-es lapot. Fektetve helyezd magad elé, majd középre írd fel a könyv címét. Köré pedig írd fel a főbb egységeket, majd ezekből kiindulva (akár nyilakkal jelölve) a felismeréseidet, a gondolataidat. Használhatsz színeket, mókás rajzokat, rád jellemző fogalmazásmódot. A lényeg, hogy élvezd és könnyen tudd később felidézni a témát.

Amennyiben egy javaslat annyira tetszik, hogy azonnal kipróbálnád, javaslom, hogy írd fel a teendő listádra. Te tudod, hogy mennyire prioritás foglalkoznod az adott témával, eszerint időzítsd a feladat elvégzését.

A legfontosabb gondolatokat akár kiírhatod egy papírra, hogy elhelyezd az otthonod sűrűn látott pontjain. Egy motiváló üzenet a munkaasztalodnál, egy bátorító napindítás a tükörre írva, egy inspiráló mondat a hűtőre tűzve segít, hogy ne feledd az elolvasott magvas gondolatokat.

Coachként tudok-e segíteni, hogy elmélyüljön az olvasott tartalom?

Szívügyemnek tekintem az olvasást, így a velem való coaching során szívesen ajánlok – általam már olvasott – könyveket feldolgozásra. Később jelezheted, ha szeretnéd, hogy valamelyiket gyakorlatba ültessük, így a beszélgetés alatt átbeszélhetjük a felismeréseidet, további kérdésekkel és gyakorlatokkal járjuk körbe a témádat. A blogposztok közt több könyvajánlót is találsz, ha elolvasnád és átbeszélnéd valamelyiket, írj az info@fayhanna.hu címre!

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése