Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Hogyan éld túl a kisgyermekes időszakot rendmániás anyaként?

Szerző: | 2024. márc. 24.

Nem mindenkinek ugyanannyira fontos az otthonában lévő rend, és ne érezd rosszul magad, ha számodra nem ez a prioritás. Ugyanakkor, ha – hozzám hasonlóan – rendmániás vagy és zavar, ha káosz van körülötted, a gyerekekkel járó kupi is frusztrál, akkor neked szól ez a bejegyzés.

Önismeret - Mennyire fontos a rend?

Mindenképp azzal érdemes kezdened, hogy megvizsgáld: Mit jelent számodra a rend? Mennyire és miért fontos? Amikor már tudod a válaszokat, dönthetsz arról, hogy hagyod-e, hogy a rendszereteted uraljon téged, vagy mennyit és mit tudsz engedni belőle. (Én felismertem, hogy a bizonytalan világban a háztartásom kontroll alatt tartása jelenti számomra a biztonságot. Néha észreveszem magamon, hogy újrahajtogatom a férjem – egyébként összehajtogatott – ruháját, de ilyenkor tudatosítom magamban, hogy dönthetek másképp is, vagy vállalom az ezzel járó fél perces plusz munkát, csak mert nekem úgy jobb.) – Coachként leginkább az önismereti részben tudlak támogatni, írj az info@fayhanna.hu-ra!

Mindennek megvan a helye + állandó pakolás

Sokkal könnyebb és gyorsabb úgy rendet rakni, ha mindennek megvan a megszokott helye. Első lépésként érdemes meghatározni, hogy mit hol tartotok, így a gyerekeknek és a férfiaknak is egyszerűbb eltenni a nem oda való holmikat. Ezzel párhuzamosan nekem az vált be, hogy állandóan pakolok, vagyis ahogy járok-kelek a házban, folyton monitorozom, hogy mi nincs a helyén és elteszem, ami nem oda való.

Amennyiben fontos számodra a rendezett otthon, ne hagyd, hogy nagyon eluralkodjon a kupi! Esténként szánj egy negyed órát arra, hogy elpakolj. Így jobban is alszol és a másnap reggel is békésebben indul. (Egy szuper trükk, ha már nagyon kivagy: állítsd be az időzítőt 2, 5 vagy 10 percre és csak annyit végezz el, amennyi belefér az időbe! Meglepve tapasztalhatod, hogy általában sokkal több mindent meg tudsz csinálni, mint gondolnád.)

Rutinok

A takarítási, rendrakási rutinokkal is támogathatod azt, hogy rendezett otthonban éljetek. Ide tartozik az előbb említett „mindennek megvan a helye”, de az is, hogy mikor és mit végzel el a háztartásban. Nálam például a hétfő a nagytakarításé, amire van egy listám, hogy mit kell kipipálni, illetve írok egy listát azokról a felmerülő feladatokról, amelyeket éppen meglátok. Sokat számít az is egyébként, ha nem halmoztok fel felesleget, illetve folyamatosan szelektálsz. Hiszen kevesebb holmival kisebb a kupleráj lehetősége. A mindennapok során figyeld meg, hogy hol, milyen tárgyak közt alakul ki a legkönnyebben a káosz, és gondold át, hogyan lehetne mindezt csökkenteni. (Nálunk a műanyagos szekrény, amit pakolhat a gyerek, de már annyi vacak van benne, hogy ideje áttenni valahová a nagy részét, mert a kipakolás jól megy, de a rendrakás már nem annyira.)

Segítségkérés, feladatmegosztás

Hiszem, hogy segítséget kérni egyáltalán nem gyengeség, hanem egy lépés a kiegyensúlyozottság felé. Amint megszületett a második gyerekem, elhatároztam, hogy a heti takarításra megbízok valakit. Aki megteheti annak mindenképpen javaslom, hogy próbálja ki! Ha nem is rendszeresen, de például ablakpucoláshoz, más, nagyobb horderejű munkákhoz. (Ide tartozik a háztartási eszközökbe való befektetés is.)

Megkönnyíted a saját dolgod azzal, ha bevonod a párodat és a gyerekeket is abba, hogy együtt rendbe tartsátok a házat. Bár a férfiaknak sokszor el kell mondani, hogy mit hogyan szoktál csinálni, de idővel megjegyzik és jó eséllyel oda is figyelnek rá. A gyerekeknél eleinte sok türelem kell, hiszen nekik minden játék és néha nagyobb lesz a káosz a segítségük nyomán, mintha egyedül végeznéd az adott házimunkát. A későbbiekben azonban meglesz a gyümölcse a kitartásodnak, mert egyébként hamar tanulnak és valódi segítséggé válnak a koruknak megfelelően. Ezt egyébként szuper ábrákkal is lehet segíteni, például lefotózni, hogy mit hová tesztek a gyerekszobában és ezzel ellenőrizheti saját magát. Egykori óvónőként, az oviban ez kifejezetten bevált nekünk a csoportszobában.

(Természetesen teljesen rendben van az is, hogy lesznek olyan napok, amikor haladni akarsz, nincs türelmed és ilyenkor a mérleg inkább a takarítás felé billen, mint a gyerekkel való együttlét felé. Ez is rendben van, ha tudatosan választod és el tudod engedni, hogy mindenhol meg akarj felelni.)

Priorizálás, elengedés

Végül pedig érdemes megtanulni priorizálni és néha elengedni az egész rendmániát, hiszen a káoszból rend lesz előbb-utóbb. Nálam is van, hogy inkább elmegyek programozni a fiúkkal, minthogy belevágjak a mosogatásba. Akkor is, ha tudom, hogy jobb lenne úgy hazaérni, hogy tiszták az edények. Úgyhogy néha vedd be a lesz*rom tablettát és érezd jól magad káoszkisasszonyként! 😉

Mindez a gyakorlatban...

Tapasztalhatod, hogy annyi jó tippet lehet olvasni a neten, neked mégis meggyűlik a bajod az alkalmazásukkal. Például: tudod, hogy jó lenne megbízni egy takarítónőt, mégis nehezedre esik, mert a rögzült mintád az, hogy „régen is megoldották”… A coaching során abban tudlak támogatni, hogy leromboljuk a korlátozó hiedelmeidet és megnézzük, hogyan tudod a fenti ötleteket (vagy akár máshol hallott, olvasott javaslatokat) beépíteni a saját életedbe.

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése