Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Hogyan segít a kreatív coaching?

Szerző: | 2021. szept. 24.

„Milyen volna hordani az önszeretetet? Hogyan táncold bele magad egy jól működő párkapcsolatba? Meg tudnád festeni a motivációdat?” – Csak néhány kreatív kérdés, ami máris más megvilágításba helyez egy-egy témát. Ebben a blogposztomban arra vállalkozok, hogy bemutassam a coaching módszereit. Bízom benne, hogy meghozom a kedvedet a kipróbálásához! 😉

A kérdezés, mint szupererő

Sokkal messzebb juthatunk az életben, ha nem veszünk mindent magától értetődőnek. Ezt legjobban azzal segíthetjük elő, ha sokszor bekapcsoljuk a kérdező üzemmmódot. A kérdések segítenek más megvilágításba helyezni egy-egy szituációt. A coaching alapja, hogy a coach kérdésekkel viszi egyre közelebb a megoldáshoz ügyfelét. Mintha egy mély problémagödörből próbálna kimászni az ember és minden kérdéssel, megfogalmazott válasszal egy-egy méter kötél esne le hozzá, amelyen végül kimászik a mélyből. Már csak hab a tortán, ha standard kérdések helyett belecsempészünk némi kreativitást is. Ez segít abban, hogy erősebb kapcsolódás alakulhasson ki a problémamegoldás során. Például, ha valaki szeretné kialakítani az önszeretetet, akkor segíthet, ha megfogalmazza, hogyan nézne ki ez számára. Milyen színű lenne? Milyen érzetű? Hogyan ölelné körbe? Mint a víz vagy, mint egy puha burok? Milyen hangja vagy illata volna?

Módszerek végtelen tárháza

A coachingban rengetegféle gyakorlat van, amelyek mind más megvilágításba helyeznek egy problémát. Vannak írásos gyakorlatok, mint például Byron Katie 4 kérdése vagy az Értékiránytű. Vannak szerepjáték szerű módszerek, ahol például eljátszod, hogyan néz ki a párkapcsolati problémád a párod szemszögéből vagy egy harmadik fél nézőpontjából. Nagyszerű eszköz a vizualizáció, ahol csukott szemmel engeded, hogy elragadjon a képzeleted és a tudatalattidból törjenek elő válaszok.

Az egyik ügyfelemmel montázst készítettünk arról, amire vágyott. A képek keresése, vágás, ragasztás, alkotás során megnyugodott és élesen meg tudta fogalmazni az elképzeléseit. Másik beszélgetőpartnerem számára egy döntés okozott nehézséget, amit végül színes ceruzák segítségével hozott meg. Előfordul, hogy illusztrált kártyák, tárgyak vagy akár LEGO-k is szerepet kapnak a beszélgetésben. A coaching során akár egy különleges helyszín vagy program is beleszövődhet a problémamegoldásba.

A kreativitás, ami munkára készteti az agyadat

Ismert tény, hogy más feladatai vannak a jobb és a bal agyféltekének. A bal agyfélteke többnyire racionál, míg a jobb agyféltekének emocionálisabb szerep jut. Manapság az élet sokkal több „agyalásos” feladatot ruház ránk, kevesebb hely jut az érzelmeknek, pedig a két agyfélteke együttműködése még sikeresebbé tehet bennünket. A kreativitás segítségével ezen a területen is fejlődhetünk.

Gyakorlati példával szolgálva: Megfogalmaztam egy problémámat, ami nevezetesen az volt, hogyan induljak el az egészséges életmód felé. Kíváncsiságtól vezérelve dobtam a StoryCube kockáimmal és megnéztem, milyen ikonok kerülnek elém. Volt egy, amin egy hapsi pisztolyt fogott a fejéhez, ami azt üzente számomra: az életem múlik az egészségemen. Egy másikon pénzérméket láttam, ami emlékeztetett arra, hogy ne ezen a területen akarjak spórolni. Egy harmadik kocka egy lépcsőt ábrázolt, amelyből azt olvastam ki: haladjak lépésről lépésre.

Amikor eltávolodunk a racionális gondolkozás talajától, akkor a kreativitás mezején kivirágzanak a megoldások. 

A coaching feladata

Egy-egy coaching alkalom arra szolgál, hogy megoldjunk egy problémát, továbblépj egy elakadásodból. Egy coaching folyamat során eljutsz A-ból B-be az életed egy területén. Én azonban abban hiszek, hogy a coaching megtanít arra, hogyan oldd meg a problémáidat, hogyan válj önmagad legfőbb segítőjévé. Ahhoz, hogy ez a lehető leghatékonyabb legyen érdemes bevetni a kreativitást is.

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése