Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Így legyél boldogabb munkavégző

Szerző: | 2021. szept. 07.

Mindenki vágyik arra, hogy olyan munkát végezzen, ami örömmel tölti el, ahol sikerei vannak és még jól is él belőle. Nem garantálhatom, hogy mindezekre megoldást nyújtok ebben a posztban, de szeretnék nézőpontot adni ahhoz, hogyan állj a munka világához úgy, hogy nagyobb örömödet leld benne.

"Work&life balance" - Létezik!?

Hallottad már a fenti kifejezést? Ha belegondolunk ez a fogalom nem létezhet, a munka és az élet nem különválasztható, hiszen a munkánk is az életünk része. A magyar fordítás egy fokkal kifejezőbb: munka&magánélet egyensúlya, de még ez is arra helyezi a fókuszt, hogy ez a kettő külön áll. Én jobban szeretek úgy tekinteni a munkára, hogy az az életem része, főleg úgy, hogy a napjaim jelentős hányadát a melóhelyemen töltöm. Éppen ezért hiszek abban, hogy nem annyira az egyensúlyra kell törekedni, hanem arra, hogy az élet minden területén (így a munkánkban is) önazonosan, boldogan lehessünk jelen. 

"Maradni szeretnék, de..."

Van az a szituáció, amikor van egy munkahelyed, ami ugyan nem tökéletes, de elvagy és nem is vágyódsz el onnan. Ha készítenél egy „szeretem/nem szeretem” listát a munkáddal kapcsolatban, akkor több dolgot tudnál a „szeretem” részhez írni. A „nem szeretem” pontjaival kapcsolatban lesz olyan, amiért nem biztos, hogy tudsz tenni (pl. fizetés), de lehet, hogy meglátod azokat a lehetőségeket, amelyeket befolyásolhatsz (pl. kollégákkal való kapcsolat). Nézd végig, hogy melyek azok, amelyek emelnék a munkahelyi elégedettségedet és gondolkozz azon, mit tehetnél mindezért? Számos gyakorlat van a tarsolyomban, amivel segíteni tudlak. Keress bizalommal az info@fayhanna.hu címen! Emellett hiszek abban, hogy sokkal boldogabb munkavállaló tudsz lenni akkor, ha feljegyzed az örömteli pillanatokat, a napi sikereidet és mindazt, amiért hálás tudsz lenni. Nekem rengeteget segített, amikor éppen semmi kedvem nem volt munkába menni, hogy sorolni kezdtem, miért vagyok hálás a munkahelyemet illetően. Eszembe jutott, hogy örülhetek annak is, hogy egyáltalán van lehetőségem dolgozni, pénzt keresni stb.

"El innen, de hova!? Hogyan!?"

Sajnos eljöhet az a pillanat, amikor már nem csak, hogy több a tétel a „nem szeretem” listán, hanem hiába próbáltunk hatni arra, amire lehetne, mégsem jutunk eredményre. Ilyenkor elkezdődik a vágyódás valami másra: ez lehet egy új munkahely, vagy akár egy teljesen új területen való elhelyezkedés. Kérdés az, hogy a jelenlegi hellyel van problémánk, vagy esetleg a szakmai kiégés szélén állunk? Érdemes azzal kezdeni, hogy melyek azok a negatívumok, amelyek hiányzanak a mostani helyről/karrierből. Írd össze, hogy mi mi mindenre vágysz az ideális munkahellyel kapcsolatban, és ezek mentén kezdd el a keresgélést. Első lépésként frissítsd az önéletrajzod (akár a hozzá tartozó képet is aktualizáld!). Második lépésként, küldd el minél több szimpatikus cégnek a bemutatkozásod néhány motivált sor mellett! Meglehet, hogy azt érzed majd, hogy egyes helyekre „úgyse vesznek fel”, de érhetnek meglepetések. Menj el a lehető legtöbb állásinterjúra, tedd próbára magadat, legyél nagyon érzékeny minden munkahely légkörére és a végén hallgass a megérzésedre. Merj nemet mondani arra, amiről érzed: „ez nem az én helyem”, és hozz döntést amellett, ami megfelelő számodra. (Elképzelhető, hogy komprumisszumot kell kötni egyes területeken, de ha még így is megéri, akkor ne habozz! ;))

"Hivatást akarok, önmagam ura lenni és vállalkozni"

Lehet, hogy megérett benned a vágy arra, hogy a jelenlegi munkád mellett/helyett elindíts egy szerelemvállalkozást. Javaslom, hogy eleinte a munkahely mellett keresd a lehetőségeket arra, hogy még egy területet meghódíts. Amikor már annyi ügyfeled van, hogy megéri váltani, akkor mondj fel és válj vállalkozóvá! Sokan álmodoznak arról, hogy a szenvedélyükből megéljenek, de hosszú és kihívásokkal teli az út, ami vár rájuk. Tudom, mert én is ezen járok. Elsőként tanultam és oklevelet szereztem a választott hivatásomról, a life coahingról. Ezt követte, hogy tudást építsek marketingből, énmárka kialakításból, ügyfélszerző folyamatokból stb. Fontos része a folyamatnak a kapcsolatépítés, megjelenni rendezvényeken. A legnehezebb talán mégis az, hogy szembe kell nézni a félelmeinkkel, gyengeségeinkkel. A vállalkozói lét legnagyobb kihívásai pont azok, amelyek miatt vágyunk rá. A kötetlen időbeosztás akkor tud hatékony lenni, ha tarjuk az önmagunk számára kitűzött határidőket. A bevétel növekedése, de csökkenése is rajtunk múlik, sokak számára nagy félelem, hogy nincs biztos anyagi forrás. Amikor ezekre már felkészültél, akkor érdemes beleugrani a vállalkozói létbe, majd élvezni, hogy azzal foglalkozhatsz, ami a hivatásod.

Ha nem megy egyedül...

Mivel az életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, nagyon nem mindegy, hogyan érezzük magunkat ott. Bármelyik helyzetben is legyél a fentiek közül, tudd, hogy nem vagy egyedül! Vannak coachok, köztük én is, akik támogatni tudnak ezeken a területeken. Izgalmas önismereti folyamat ez, melynek végén te is boldog munkavégző lehetsz. 🙂

Abban támogatlak, hogy fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

.