Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Mi a coaching? Mit csinál egy life coach?

Szerző: | 2024. febr. 24.

Már annyiszor hallottad ezt a kifejezést, hogy „coach, coaching, life coach”, de még mindig nem tudod pontosan, hogy mi mit is jelent? Ebben a cikkben bemutatom, honnan ered a coach kifejezés, mit értünk coaching alatt és mit csinál egy life coach? 

Coach jelentése: edző

A coach szó szerinti fordításban edzőt jelent. A 80-as években került be az európai köztudatbe, mégpedig W. Timothy Gallwey: Tenisz – A belső játszma c. könyve alapján. A fő könyv mondanivalója, hogy sokszor többet számít a sport közben az, ami a fejünkben történik, mint az, ami a pályán. Egy edzésprogram során van egy kitűzött cél, amely elérésében az edző segíti a sportolót. Nem csak a fizikai, hanem mentális felkészülést is támogatja.

Innen került át először az üzleti világba, majd az életvezetés területére a coach kifejezés. A business coach a szakmai életben segít. Akár abban, hogy jobb vezető legyen valakiből, összetartson egy csapatot, magasabb profitot érjen el a cég stb. A life coach pedig egyéni ügyfeleket támogat személyes céljaik elérésében.

Mi a coaching?

A coaching az a folyamat, amikor a coach szakembert együttműködik az ügyfelével, azaz a coachee-val. Ez történhet egy alkalommal is, de jellemzően egy beszélgetés sorozat, ami hosszú távú elköteleződéssel jár.

Az életvezetési coaching során az alábbi lépéseken megyünk végig:

1. Elmondod, hogy hol az elakadásod, mi a problémád, mire vágysz, mért érzed magadat boldogtalannak. Tulajdonképpen rám zúdíthatod mindazt a katyvaszt, amit éppen megélsz, ami miatt úgy érzed: „összecsaptak a fejed fölött a hullámok”. Én mindebből kiszűröm a lényeget, rendszerbe foglalom, a káoszból elkezdünk rendet teremteni.

2. Közösen kitűzzük a célokat, megfogalmazod, hogy az adott helyzetben mire vágysz, mi jelentene megoldást számodra. Fókuszpontokat határozunk meg, hogy mi alapján haladunk a továbbiakban.

3. Ezen a ponton érzed, hogy az eddig működtetett módon nem jutsz oda, ahová szeretnél. Ezért fordultál hozzám, és itt kérdésekkel, gyakorlatokkal támogatlak abban, hogy más szemszögből is megvizsgáld a helyzeted, új nézőpontokat keress, átformáld a gondolataidat az adott szituációt illetően.

4. A coaching alkalom utolsó lépése, hogy meghatározzuk mit fogsz konkrétan megtenni a fejlődés érdekében. Ahhoz, hogy valódi változás kezdődjön a legfontosabb az, amit megteszel érte két coaching alkalom között. Ezért kapsz „házi feladatot”, illetve a következő beszélgetés során megkérdezem, hogy mit sikerült megvalósítani, mit nem és miért, mit tapasztaltál, milyen sikert értél el stb. Akár a két beszélgetés közti időszakban is kérheted, hogy vegyelek komolyan és kérdezzek rá, hogy hol tartassz.

"Egy coach csak beszélget" - avagy mit csinál egy life coach?

Sajnos, sokan hiszik, hogy a pszichológus, a coach „csak beszélget”, mégis mi kerül ebbe olyan sokba!? A fenti leírást olvasva valamelyest igyekeztem ezt megcáfolni, hiszen a coach egy átváltozási folyamaton kísér végig, melynek egyik módszere a beszélgetés, de ettől sokkal több történik a beszélgetés alatt és azon kívül is.

Mit csinál még egy coach? – Folyamatosan tanul, képezi magát mind emberileg, mind szakmailag. Sok esetben ő végzi az összes háttérmunkát, ami együtt jár a vállalkozásával, azaz számlát állít ki, weboldalt szerkeszt, kommunikál a közösségi médiában stb. Állandóan azon gondolkozik és dolgozik, hogy hatásos megoldásokat találjon ügyfelei problémáira.

A life coaching területei

Coach szakembert kereshetsz a témája szerint, vagyis mi az a terület, amiben ő otthonosan mozog. Választhatsz kifejezetten önbizalommal foglalkozó szakembert, ha célod a magabiztosságod fejlesztése. Lehet, hogy valakinek a módszerei tetszenek, például kreatívan közelíti meg a helyzeteket, más kifejezetten provokatív módon jutatt el a változáshoz, megint másnál viszont lehetséges, hogy pont a lágy elfogadást szereted, amit kapsz a vele való együttműködés során. Az én módszereimről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Mivel fordulhatsz hozzám?

Két területet tekintek szívügyemnek: az egyik, hogy nőként ne nyűgként, hanem lehetőségként éld meg azt a sokféle szerepet, amelyekben benne vagy. Az, hogy egyszerre vagy társ, édesanya, munkaerő, háztartásbeli, önmegvalósító nő sok kihívással jár, nehéz egyensúlyozni, de lehet élvezetes is ez a játék. A másik terület, amit fontosnak vélek, hogy az életben mindennapi örömre lelj.

Most már tudod, hogy mire számíthatsz, ha coachhoz fordulsz. Amennyiben engem választanál, keress az info@fayhanna.hu címen!

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése