Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Miért éri meg évet értékelni?

Szerző: | 2021. dec. 28.

Nem mindenki ír évértékelőt és én sem vallom azt, hogy ez minden esetben kötelező év végén. Van olyan év, amikor jól esik hálatelt szívvel visszatekinteni, máskor azonban úgy érezhetjük: „Idén nem történt semmi.” Az biztos, hogy egy év sok idő és akármennyire is úgy érezzük, hogy nem volt semmiféle különleges esemény, ha jobban belegondolunk mindig haladunk valamerre. Néha érdemes megállni, hogy megnézzük: Merre áll életünk iránytűje?

Csak azon tudunk változtatni, amit tisztán látunk

Még, ha nem is mindenki írja le, többnyire mindenkinek vannak céljai, vágyai, amelyeket szeretne megvalósítani. Kicsit olyan ez, mintha a térképen kijelölnénk egy úticélt, hogy oda szeretnénk eljutni. Az útvolantervezéshez a legelső lépés meghatározni, hogy jelenleg hol állunk. Ezért tartom fontosnak az évértékelést.

Amikor változtatn szeretnénk mondjuk az életmódunkon, hogy egészségesebbek és fittebbek legyünk, akkor nem árt megnézni, hogy most milyen szokásaink vannak ezen a téren: Iszunk-e elég vizet? Annyit alszunk, amennyire szükségünk van? Mi az, amit esetleg sikerült idén már rutinná tenni?…

A változás első lépése a múlt értékelése és a jelen felmérése. Hol tartassz most a céljaid elérésében? Mit adott ez az év?

Lásd meg a haladásod!

Az évértékelés másik előnye, hogy sokszor sokkal kevesebbnek érzékeljük az életünket, mint amilyen az valójában. Meglehet, hogy úgy érzed: „idén semmit nem haladtam”, de ha leírod, hogy milyen volt az éved, mi minden történt, máris kiderülhet, hogy bár nem annyit változtál, mint szerettél volna, de voltak kisebb-nagyobb előrelépések az életedben. Sajnos, sokszor nullának érezzük magunkat egy-egy területen, de ha elkezdjük leírni, hogy mennyi mindenre lehetünk büszkék, kiderülhet, hogy sokkal előrébb tartunk, mint hittük. 

Hogyan csináld?

Többféle módszer lehet rá, azt válaszd, ami legjobban tetszik neked. Jónéhány oldal kínál ingyen letölthető évértékelő sablonokat, talán a legismertebb a YearCompass, ami egyben a következő év megtervezésében is segít. Te megad is megalkothatod a saját értékelőrendszeredet, kérdések segítségével, mint például: „Milyen céljaimat sikerült elérnem? Mi az, amit nem sikerült? Miért nem? Mi az, amiért hálás vagy? Melyik volt a legkülönlegesebb pillanata az évnek?”… Lehet bármilyen kérdés, ami segít, hogy lezárd az elmúlt időszakot. A grafománoknak (mint én is) az a verzió is beválhat, hogy nyitnak egy Word dokumentumot/ maguk elé tesznek egy fehér lapot és folyószövegként leírják, hogy mi minden történt egyes életterületeiken. 

Értékeld fel az évedet!

Így december végén a legjobb, amit tehetsz, ha elengeded az elvárásaidat, elfogadod, hogy ennyi fért bele ebbe az évbe. Mindezek mellé próbálj a szépre emlékezni! Vedd elő a telefonod és görgesd végig az összes idén készült fényképet! Lapozd át a naplódat, naptáradat is és írd össze a legszebb pillanatokat! Amelyiknél jól esik állj meg és nosztalgiázz! Próbálj összeírni 21 dolgot, amiért hálás voltál idén!

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése