Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Kiút a nehéz helyzekből

Szerző: | 2020. máj. 19.

Talpraállás a koronavírus után

Mindannyiunk életében változásokat hozott a COVID-19 miatt kialakult helyzet. Vannak pozitív történések, amiket megélhettünk így: egyesek kihasználták, hogy befelé figyelhetnek; mások örültek a szeretteikkel való kapcsolódásnak; néhányan sportolni kezdtek, néhányan pedig rájöttek, hogy spílerek a konyhában.

Könnyen lehet, hogy emellett azonban megélték, hogy hiába hangzik jól a home office, nem tudják beosztani az időt; megszűnt a munkájuk, veszélybe került a megélhetésük; nehezen megy a fókuszálás, nem tudnak motiváltak maradni.

Ezeken én is átmentem, elmondom nekem mi segített, hátha neked is fog.

1. HÁLA 
Értékeld azt, ami van, szóval tudatosítsd magadban, hogy milyen jó dolgokat adott neked a helyzet! Mik azok a dolgok, amikért hálát tudsz adni? Mit tanított a karantén időszaka? Mi mindennel lettél több ez alatt a 2,5 hónap alatt? Nem arra kérlek, hogy erőszakold magadra a pozitív gondolkozást és ne vegyél tudomást a nehézségekről, de most első lépésként fókuszálj arra, hogy milyen jó dolgok érkeztek az életedbe!

Segítő kérdések: Mit tanultál az elmúlt időszakban? Miért tudsz hálás lenni?

2. KAPCSOLÓDÁS 
Beszélgess a bizalmasaiddal, vállald az érzéseidet, néha panaszkodd ki magad, mesélj a nehézségeidről! Nem azt jelenti ez, hogy boríts mindent másokra, de néha egy jó kérdés helyrerak, néha a másik pont tud egy megoldást a helyzetedre vagy mond néhány bátorító szót. Hajlamosak lehetünk arra, hogy nehézség esetén magunkba fordulunk, pedig a másokkal való kapcsolódás (akár telefonon, akár online) kiutat jelenthet, ha sötétnek látjuk a helyzetünket. Írj rá az ismerősökre, barátokra és kezdj kimozdulni! A boltban válts pár szót az eladókkal, köszönd meg a munkájukat. A lényeg, hogy kapcsolódj másokhoz!

Segítő kérdések: Hogyan tudsz kapcsolódni másokhoz? Kit fogsz felkeresni?

3. ELSŐ/KÖVETKEZŐ LÉPÉS 
Amikor egy kicsit depresszívebb időszakunk van, érezhetjük, hogy képtelenek vagyunk kitörni belőle. Ez azonban egyre mélyebbre húz. Próbáld meg elkapni a hullámot, hogy kikerülj a vízből! A szörfözés legnehezebb része, hogy felállj a deszkára, de onnantól kezdve egészen rá tud érezni az ember az egyensúlyozásra. Megvan az az élmény, amikor minden sikerül, amikor csak úgy eléd fekszenek a lehetőségek!? Ha már felkerülsz erre a hullámra, az már szinte tol magától tovább. Találd meg a következő lépést vagy tedd meg az elsőt annak érdekében, hogy újra lelkesedj, magabiztosnak érezd magad. Mi az, amit ma meg tudsz tenni a jövődért? (Nekem az adta meg a kezdő lökést, hogy apukám felajánlott egy lehetőséget pénzkeresésre. Ez azért történhetett, mert meséltem neki a nehézségeimről. Ez adott lendületet ahhoz, hogy jelentkezzek egy álláshirdetésre is.)

Segítő kérdés: Mit tudsz tenni ma azért, hogy felkerülj a hullám tetejére?

4. FÉLELMEK
Nézz szembe a félelmeiddel! Elsőként fontos, hogy felismerd, hogy félsz, mitől félsz, mennyire félsz. Adj formát az érzésnek, írj róluk, mert ez segít, hogy tudd, mivel is állsz szemben. Valld be magadnak a félelmeidet és hagyd, hogy benned alakuljanak. Én azt vettem észre, hogy a tudatosítás során idővel halványulnak, majd eltűnnek. A koronavírus új lehetőségeket is ad az embereknek, de ezek az ismeretlen helyzetek félelmeket szülhetnek. (Nekem most van alkalmam, hogy kidolgozzam a vállalkozásomat, de ez egy csomó gyengeségemmel, félelmemmel szembesített. Hogyha nem írnék ezekről nap, mint nap a naplómban, valószínűleg sosem küzdeném le őket.)

Segítő kérdés: Mitől félsz?

5. ADAKOZÁS
Gondoskodj másokról, kezdj el adni! Igazából teljesen mindegy, hogy mivel kezded, ha elkezdessz másokra fókuszálni, már kisebbnek tűnik a saját nehézséged. Kérdezz meg másokat, hogyan tudnál segíteni nekik? Kihasználhatod az időt, hogy elvidd a használt ruháidat a ruhagyűjtő konténerbe vagy a műanyag kupakokat leadd a gyűjtésen. Emellett arra is fordíthatod napjaidat, hogy értéket teremts akár magad, akár mások számára. Van valami kreatív hobbi, amire eddig nem volt időd? Lehet, hogy most tudod elkészíteni a karácsonyi ajándékokat vagy elkezdeni eladni a termékeidet. Eddig nem volt időd sportolni? Most jött el az idő, hogy ez végre ne legyen kifogás! 😉

Segítő kérdések: Hogyan tudsz másoknak segíteni? Hogyan tudsz értéket teremteni?

6. LEHETŐSÉGEK
Fókuszálj a lehetőségekre! Hajlamosak vagyunk csak azt látni, ami most hátráltat bennünket vagy, ha nem sikerül valami, akkor a gyengeségeinken kesergünk. Írj egy listát arról, hogy mi minden vesz körül, ami segít a céljaid elérésében! Lehet, hogy segítő emberek vannak melletted, lehet, hogy tudásod van már, de felírhatod magadnak az elszántságodat, bármit, ami téged támogat.

Segítő kérdések: Milyen lehetőségeid vannak most? Mi segíti a céljaid elérését?

7. FEJLŐDÉS
Kérdezd meg magadtól, hogy hogyan tudsz fejlődni? Vannak-e olyan online tanfolyamok, amelyeket elkezdtél és nem fejeztél be? Vannak-e félbehagyott könyvek, amiket kiolvashatnál? Tervezd be ezeknek a megnézését/elolvasását és engedd be az új tudást, inpulzusokat, a fejlődést.

Segítő kérdés: Hol, hogyan tudnál fejlődni, új dolgokat tanulni?

Bízom benne, hogy megtalálod a kiutat a koronavírus után is és más nehéz helyzetekből. Készítettem egy letölthető dokumentumot, hogy azonnal megválaszolhasd a fenti kérdéseket, ezáltal könnyebben túljuss a mostani időszakon.

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése