Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Hogyan tedd játékká az életet?

Szerző: | 2020. máj. 31.

Tippek felnőtteknek gyereknapra 🙂

Miért van szükségünk a játékra, arra, hogy kapcsolódjunk gyermeki énünkhöz? Ez a kérdés foglalkoztat a mai gyereknapon. A coaching beszélgetések során sokszor hallom azt a vágyat, hogy az emberek szeretnének színesebb, örömtelibb, játékosabb életet. Ehhez szerintem remek mód, ha néha visszarepülünk a gyermekkorunkba. Hogyan!? Erre hoztam néhány ötletet:

1. Játssz, akár csak egy gyermek!

Volt olyan, amit gyermekként nagyon szerettél? Hintázni? Kirakózni? Legózni? Miért ne csinálhatnád most is? Ahányszor lehetőséged adódik arra, hogy trambulinozz, ugráld ki magad! Keress játszóteret és csúszdázz, libikókázz! A strandon építs homokvárat! Az utcán egyensúlyozz a patkákon, majd ugorj nagyot a végén! Az otthonodban bunkerezz, tarts társas estet, rakj ki egy puzzlet vagy öltözz be jelmezekbe! 🙂 Emelett nézz, olvass, hallgass meséket! Vannak kifejezetten olyanok, amelyek felnőtteknek (is) szólnak. Neked mi jut még eszedbe?

2. Csodálkozz rá a dolgokra!

Tudsz-e még megállni egy virágzó fa előtt és mélyen rácsodálkozni, mint anno gyermekként? Bele tudsz-e feledkezni az érzésbe, hogy simogatja az arcodat a nap? Tudsz-e odafigyelni a mozdulatokra, amelyekkel bekrémezed a bőrödet? Találd meg újra a pillanatok örömét, a mindennapok illékony ajándékait. Gyermekként még ösztönösen megvolt ez a képességünk, de szerintem újratanulható. Használd az érzékszerveidet és szippants mélyeket az illatokból, bőröd megüljön el a finom anyagok érintésébe és hagyd, hogy ízlelőbimbóid újra ráérezzenek a ezerízű ételeinkre! Tudsz olyan dolgot mondani, amire legutóbb rácsodálkoztál?

3. Merj egy kicsit őrült lenni!

Lehet ezt csendesen is csinálni, mint én, amikor versenyzőset játszok hazafele biciklizve és magamban kommentálom az aktuális helyzetet… 😀 Senki nem hallja a belső monológjaimat, de én remekül szórakozok. Aztán lehet látványosabban is csinálni, mint amikor felpattansz, mert egy jó zenét hallassz és táncolnod kell a szoba közepén. Énekelhetsz üvöltve a zuhany alatt, sikongathatsz a visszhangzó konyhádban, káposztaszeletelés közben a fejedre teheted az egyik levelet… Tök mindegy, hogy milyen bolondozást találsz ki, élvezed, engedd, hogy megtörténjen veled. Te milyen „őrültséget” csináltál legutóbb?

4. Csinálj új dolgokat!

Szuperizgalmas, amikor tudatosítod magadban, hogy valamit elsőnek csinálsz. Nemrég kóstoltam meg életemben először a bundás bodzát és az almát is. Annyi mindent nem próbáltunk ki az életben, pedig juthatna akár minden napra is újdonság. Írj listát arról, miket valósítanál meg vagy egyszerűen élvezd, amikor új dolgot csinálsz. Apróságok ezek, amelyek színt vihetnek az életedbe: megkóstolod a nyers élesztőt; csukott szemmel, sötétben tusolsz; kipróbálod a sajtkészítést; elkezded pálcikával enni az ételeket; megkóstolod a Bloody Mary-t vagy elmész a város azon részére nézelődni, ahol még nem jártál… Te mivel egészítenéd ki?

5. Használd a fantáziádat és alkoss!

A fantáziádat bármire használhatod, hogy kiszínezd vele az életedet. Készíts mosolygós szendvicset, dekoráld a tárgyaidat, keress mintákat a felhőkben vagy a falrepedésekben! Vegyél elő gyurmát, színes festékeket, vágj és ragassz, alkoss valamit! Figyeld, ahogy lengedezik a karod, miközben sétálsz, betűket írhatsz vele. Nézd az embereket, vajon milyen életutat jártak be már? Milyen történetet képzelsz el egy zenét hallva? Mit alkottál legutóbb? Mire használod a fantáziádat?

Neked mi teszi izgalmassá, színessé az életedet? Mivel egészítenéd ki? Melyik tetszik az én ötleteim közül?

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése