Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

15+1 szórakoztató és tartalmas film, amit látnod kell!

Szerző: | 2021. nov. 14.

Ha veled is előfordult már, hogy volt egy szabad másfél-két órád, megnéztél volna egy jó filmet, de ötleted sem volt, hogy mit válassz, akkor olvasd el az én szubjektív filmajánlómat. Szeretem a tartalmas, de szórakoztató filmeket és ez az a lista, amelyből mindig jó szívvel nyúlok, ha valami bevált, de bármikor újranézendőre vágyok.

1. Isten nem ver Bobbal

Nem mai film, de a kérdés ma is érvényes: „Ki a bolond ebben a világban?” Bob pszichiátriai beteg, aki rátalál egy neves pszichiáterre és érzi a doktor végre tud segíteni rajta. Csahogy a szekmeber éppen egy hónapos nyaralásra megy a családjával, Bobot pedig magára hagyja. Új betegét azonban nem rázza le ilyen könnyen… Bob is ki akarja venni a részét a nyaralásból, ami számos vicces szituációt eredményez. Szórakoztató és görbe tükröt mutató film.

2. Túl szexi lány

Kötelező film, ha egy kis magabiztosságra vágysz. Mert az önbizalomnak nem a körülményekről kellene szólnia, hanem a gondolkodásról. Renee átlagos nő, kissé teljebb idomokkal, ami miatt visszahúzódó életet él. Egy balesetben beveri a fejét és ettől a pillanatban valóságos bombázónak látja magát. Mindez pedig alapjaiban változtatja meg az életét. A munkájában és a magábéletében is egyre sikeresebb lesz. Szórakoztató film, ami emlékeztet arra: lásd magad olyannak, amilyen lenni szeretnél! 😉

3. Instant család

Mi lesz egy házaspárral, akiknek nem lehet gyerekük? Mi lesz egy hatalmas házzal, ha nincs benne gyermekzsivaly? – Pete és Ellie ezekkel a kérdésekkel találják szembe magukat és az örökbefogadást kapják válaszként. Könnyű lenne egy kisbabát magukhoz fogadniuk, de amikor szembesülnek azzal, hogy hány kamasz gyermek van árvaházban, vállalják az ezzel járó kihívást. Lizzynek (a tinilánynak) azonban van két kisebb tesója, így máris nagycsaláddá válnak… Képesek ezzel megbírkózni? Erről szól a megható családi vígjáték, amely igaz történet alapján íródott.

4. Az utolsó vakáció

Ez a film a csodálatos Karlovy Vary-ban játszódik, egy ékszerdoboz cseh kisvárosban, ahol már nekem is volt szerencsém járni. Egyszerűen csodálatos, mindenképp érdemes ellátogatni oda egyszer! A filmben a főszereplő nő, Geogria átlagos életét az álmai teszik színessé. Ezekért azonban semmit nem tesz. Egészen addig míg ki nem derül, hogy halálos beteg és alig néhány hónapja lehet hátra. Ekkor kiveszi összes megtakarított pénzét és nekilát, hogy végre olyan életet éljen, amire mindig is vágyott. Valójában eléggé irracionális, legalábbis pénzügyi szempontból a történet, de ezt nézzük el neki. 🙂 Érdemes megnézni, mert az élet szeretetére, élvezetére tanít és arra, hogy ne várjunk a lehetőségekre, hanem valósítsuk meg azokat. (Oké, elcsépelt, de néha kell, hogy erre emlékeztessük magunkat. Akár egy filmmel!)

5. Marley meg én

A fiatal feleség listába szedi, hogy mi mindent szeretne az életben. Ő már a gyerekvállalásnál tartana, de hites ura megijed az ismeretlentől. Ezért inkább egy kutyát vesznek… Marley (Bob Marley után) fenekestül felforgatja az életüket. Szó szerint! Annyira, hogy nemsokára nem egy, hanem három gyermek rohangál közöttük. Megható történet a szerelemről, a házasságról és a szülői létről, álmokról és szeretetről, emberről és kutyáról, barátról, aki más útra tér, főnökről, aki nem érzeleg, de elismer, változásokról és bizonyos állandóságokról… Amit várhatsz: nevetést és sírást, felszabadulást és elgondolkozást! Kutya-fanoknak kötelező! 

6. Míg a jackpot el nem választ

Csillogó, gyémántköves eljegyzési gyűrű, hetedhét országra szóló esküvő, amire vágyunk, amitől azt érezzük, hogy majd boldogok leszünk… Átbulizott éjszaka, forró szeretkezések, ami után pedig bűntudatot érzünk, hiszen egy rendes lánynak nem így kéne pasiznia… Sztereotípiák, amiket le kellene rombolni! Számomra ez a film pont ezt adja! Joy (Cameron Diaz), a tökéletes nő szerepében tündöklik, amit megelégel a vőlegénye és kidobja. Jack (Ashton Kutcher) nem bír megfelelni az apjának, inkább nem csinál semmit, ezért a főnöke, vagyis a saját apja kirúgja őt. Mindketten Las Vegasba kötnek ki, hogy egy féktelen bulizós éjszakába fojtsák keserűségüket. Csakhogy reggelre Joy kezén ott csillog egy gyűrű, tehát alaposan benne vannak a slamasztikában. Mindezt tetézi, hogy nyernek a jackpoton, amiből persze mindketten részesülni akarnak. A bíróság úgy dönt, hogy 6 hónap kényszerházasságra vannak ítélve. Ajánlom azoknak a maximalistáknak, akik hagyományosan várnak a hófehér-ruhás szertartásra. Akik tökéletesek szeretnének lenni. Én azt tanultam meg belőle, hogy a vágyott cél nem mindig a megszokott úton érhető el.

7. Görögbe fogadva

“Hogy lehet az életet tervezni!?…” – kérdezi a film férfi főszereplője a kissé maximalista főhősnőtől. Az amerikai nő odavan a görög kultúráért, de nehezen viseli a görögök laza életstílusát. Egészen egy sorsfordító utazásig, amely alatt rátalál a saját „kefi”-jére (szenvedélyére). A történet valóságos, kedves és vannak benne iszonyú jó poénok, megható részek igazi sorsokról, persze szerelem és sok-sok görög mentalitás. A filmet nézve, érdemes a hátterekre is vetni egy-egy pillantást, hiszen gyönyörű helyeken lett forgatva.

8. A nő kétszer

A történet Helenről szól, akit kirúgnak a munkahelyéről, s letörten elindul a metró felé. Szerencsétlenségére pont lekési a járatot. Aztán visszaugrunk fél percet az időben, s a másik idősíkban egy icipici dolog másképp történik, minek során még be tud lépni a csukódó ajtók közt a szerelvénybe. Innentől párhuzamosan fut a két cselekményszál. Kapcsolattal és megcsalással. Szerelemmel és bizonytalansággal. Őrlődéssel és újrakezdéssel. Egy bunkóval és egy gentlemannel. Egészen izgalmas és mégis humoros az egész történet. Számomra a lezárás a legmegnyerőbb, amit természetesen nem írok le, hanem szívből ajánlom, hogy nézzétek meg a filmet!

9. Agymanók

Az Agymanók egy zseniális animációs mese a belső világunkról és arról, hogyan irányítanak bennünk az érzéseink. Riley számára eleve döcögős a kamaszkor kezdete, hát még úgy, hogy a csendes kisvárosból a nyüzsgő San Franciscoba költöznek. Ez a változás próbatétel elé állítja a lány fő érzelmeit: Derűt, Bánatot, Haragot, Majrét és Undort. Ezek az érzelmek apró manók formájában a fejében laknak és próbálnak segíteni a lány boldogulásában. Csakhogy mindnek más elképzelései vannak arról, mit kellene tennie, hogyan kellene viselkednie Rileynek. Kialakul a káosz a fejben, de azért a film végére sikerül kibogozni mindent.

10. Hát nem romantikus?

„Az élet nem tündérmese.” – tanulja meg már kislány korában Nathalie, amikor még annyira hinni kellene ebben. Felnőtt korára megkeresedetté válik és mindennél jobban utálja a romantikus komédiákat, amelyek el akarják hitetni, hogy „minden tökéletes”. Csakhogy Natalie élete egy csapásra tündérmesévé válik (legalábbis külsőre). Belül azonban visszavágyik a régi életébe, ahol ugyan láthatatlan volt, de valóságos életet élhetett. A tökéletesség világában végül mégsem olyan tökéletes minden!? Erre a kérdésre keres választ a film. 

11. Dumlpin’ – Így kerek az élet

„Nehéz dolog gyémántnak lenni a strasszok világában.” – mondja Willnek a nagynénje Lucy, akik – bár mindketten molettek – nagykanállal élvezik az életet. Főszereplőnk tőle tanulja az élethez való pozitív hozzáállást, nem pedig anyukájától, akinek legfőbb célja az életben, hogy fenntartsa a szépségversenyek intézményét. Az egykori szépségkirálynő számára nehéz elfogadni, hogy lánya az átlagosnál nagyobb méretű, ezt ki is fejezi azzal, hogy „Dundi”-nak nevezi őt. A lány szeretné bebizonyítani, hogy az élet nem a centiken múlik és a belső szépség értékesebb, mint a külső, ezért benevez a következő versenyre, melyhez további lányok csatlakoznak. Elindul a tűsarkús forradalom, de kérdés, hogy elég erősek-e a lányok ahhoz, hogy kitartsanak az elképzelésük mellett? Egy újabb film az önelfogadásról, a pozitív testképről, amit jó szívvel ajánlok megnézni. 

12. Burlesque

Christina Aguilera és Cher játssza a főszerepet, szóval mondanom sem kell, hogy a zenéje, a benne felcsengő énekhangok mennyire energikusak, felrobbantják a hangulatot. Ehhez még hozzájön a hol vicces, hol kissé pajzán, de mindenképp elképesztően látványos tánc. Mindezt fokozzák a díszletek, amelyektől én konkrétan egyik bámulatból a másikba estem! Igazán nőcis film, énekkel és sok tánccal, és a sztori végén zseniális csavarral győz a jobbik. Amit még kiemelnék: a két karakteres színésznő vibrálása. Annyira szeretnivalóak együtt és nagyon összepasszoltak a karakterek!

13. Én, a séf

Odavagyok a francia filmek humoráért, ez pedig egy kifejezetten kedves történet két emberről, akiknek a szenvedélyük a főzés. Alexandre Lagarde étterme jól megy, de híres séf lassan kezd kifogyni az ötletekből, megkopott régi fénye, szinte el is felejt örömből főzni. Főleg úgy, hogy éttermét komolyan fenyegeti a lefokozás veszélye és őt magát is lecserélnék egy fiatalabb, menőbb sztárséfre. Ekkor találkozik a tehetséges Jackyvel, aki szenvedélyesen készíti az ételt, de makacs, mint egy öszvér. Vajon képesek-e együttműködni az étterem fennmaradása érdekében? A munka mellett még a családjukra is jut idő? A filmben ott a válasz!

14. Julie and Julia

A Julie&Julia két nő igaz történetén alapszik, két idősíkban, különböző helyszíneken játszódik. A karaktereket nagyszerű színészek alakítják a vásznon. Julia (Meryl Streep) Franciaországba költözik a férjével, ahol eleinte nem tud mit kezdeni magával, majd a főzés felé fordul érdeklődése. Elvégez több szakácsiskolát, majd barátnőivel receptkönyvet kezdenek írni és tanítják a francia konyhaművészetet. Hosszú és sok áldozatot igénylő munka után nyomtatásba kerül a Mastering the Art of French Cooking c. könyvük. Ez az a hatalmas gyűjtemény, amit később Julie (Amy Adams) végigfőz. A harmincas nő írói válságban szenved, keresi önmagát, míg végül rájön, hogy a főzés az, amit a legjobban szeret. Kihívást állít maga elé, mégpedig azt, hogy egy év alatt minden ételt elkészít Julia Child könyvéből. Vajon sikerül neki? Számos tanulsággal szolgál a kihívás. Szeretettel ajánlom azoknak, akik szeretik a lassabb, bensőséges hangulatú filmeket!

15. Pleasantville

A Pleasantville egy 50-es években játszódó, fekete-fehér sorozat, ami az idillikus Parker család életéről szól. Ebben a világban minden tökéletes, ezért ebbe menekül David, aki nehezen érvényesül kortársai körében. Ellenben ikertestvére, Jennifer népszerűségével sorra hódítja a fiúkat. Egy este a két testvér összevesznek a TV távirányítóján, ami kettétörik. A csalódott fiatalokhoz pont aznap este kopog egy televízió szerelő, akitől kapnak egy távirányítót. A használata közben azonban hirtelen belekerülnek a TV-be, egyenesen az idilli sorozat történetébe. A fekete-fehér világról hamar kiderül, hogy a tökéletesség azt jelenti, hogy nincsen rossz, az érzelmek megélése bűnös dolog, üresek a könyvek és a város főutcája önmagába torkollik. A két fiatal olyan dolgokkal szembesítik a város lakóit, amelyek bár nem tökéletesek, de valódiak. Mit hozhat ezt a változás!? Nézd meg a filmet és megtudod! 😉

+1. Belső szépség

A történet alapja az, hogy van egy férfi, aki 18 éves kora óta minden áldott reggel más ember képében ébred. Minden nap más arc néz vissza rá a tükörből, más dioptriájú szemüveget kell hordjon, más a lábmérete, a kora, a neme… Mivel egyedül végzi a munkáját, így egészen jól berendezkedett erre a furcsa életre. Legjobb barátja elfogadta, megszokta ezt az állapotot. Ők ketten bútorok készítésével és értékesítésével foglalkoznak. Az első képkockákon megismerkedünk azzal, miként lehet együtt élni ezzel a helyzettel. Egy napon azonban megérkezik a mindenki életében bekövetkező nagy szerelem. A kérdés, hogy az érzés vajon viszonzársra lel-e? Lehet-e párkapcsolata egy ilyen különös embernek? Vajon melyik számít igazán: a külső vagy a belső szépség?

Meg kell említsem, hogy ez egy koreai film, amit nem lehet megtalálni szinkronizálva, de felirattal is elég nehéz. Én egy koreai filmfesztiválon láttam és azóta is keresem, hátha újranézhetem. Remélem neked sikerül rálelni!

Ajánlj te is valamit!

Bízom benne, hogy találsz kedvedre valót, tudtam neked újdonsággal szolgálni. Mivel nekem elég nagy kihívás jó filmekre bukkanni, megköszönöm, ha megosztod kommentben a te kedvenceidet!

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése