Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

8 mód, hogy tarts egy kis szünetet munka közben

Szerző: | 2021. nov. 11.

Mindenkinek szüksége van arra, hogy a munkahelyén tartson néha egy kis szünetet. Van, amikor kifogytunk a kreatív energiából, máskor felidegesítettek… A legjobb ilyenkor 5 percre valami mást csinálni, mint addig. Hoztam néhány ötletet, hogy mit lehet ilyenkor csinálni:

Ha kell egy kis energia...

Amikor alkotói válságban vagy, vagy éppen alig van erőd a monoton munkához, akkor keress egy nyugis helyet, tedd be a fülest és tombolj egyet szabadon! A zene, a mozgás segít, hogy lelazulj, megtelj energiával és akár inspirációval.

Ha feszültek a vállaid...

Ha te is olyan vagy, mint én, akkor a sok stressztől elkezdenek fájni a vállaid. Nekem sokat segít ilyenkor egy kis torna, nyújtózás. Néha lefekszek a földre és ott nyújtózok ki, máskor egy székre fekve (lábamat fejemet, lelógatva) próbálom kiropogtatni a hátam. Felfrissítő lehet az is, amikor megállsz kis terpeszben, majd lassan, fokozatosan a fejedtől kezdve lehajolsz. Egészen addig, amíg a fejed már a térdednél van, lógsz, mint egy rongybábu. Pár másodpercig maradj így, majd szintén lassan és fokozatosan, csigolyáról-csigolyára haladva emelkedj fel. Remélem neked is segítenek ezek a gyakorlatok! 😉

Ha elfáradtak a szemeid...

Ez előfordulhat, ha naphosszat a képernyő előtt ülsz. Ilyenkor érdemes egy kicsit elfordulni a géptől és pár perces szemtornával frissíteni a tekintetet. Pislogj párat könnyedén, óvatosan megmasszírozhatod a szemed környékét, de nagyon kellemes, ha – napsütésben – csukott szemmel a fény felé fordulsz egy kicsit. Én nagyon szeretem csukott szemmel megtornáztatni a szemem, mégpedig úgy, hogy mozdulatlanul tartom a fejem, csak a szemgolyómat mozgatva felnézek, majd jobbra, le és balra. Néhányszor megcsinálom ebbe az irányba, majd megfordítom. Kicsit később folyamatosan, körkörösen is elismétlem a mozdulatsort.

Ha lezsibbadt az agyad...

Néha történnek nagy wtf helyzetek a munkahelyen, vagy egyszerűen csak lezuhan az energiaszinted. Ilyenkor bambulj egy jót és kapcsold ki az elméd!

Ha kell egy kis lélekmelegítés...

Amikor úgy érzed, minden hullám a fejed felett táncol, szeretgesd meg magad egy kicsit. Keress lelkierőt a következő feladathoz! Készíts magadnak egy meleg italt, és már a folyamat közben figyeld tudatosan a mozdulataidat, a színeket, formákat, illatokat. Ugyanilyen mély jelenléttel élvezd az ital ízét. Úgy fogyasztd el, hogy közben semmi mást nem csinálsz, csak arra fókuszálsz, ahogyan kortyolod a lélekmelegítő nedűt. Ha jól esik, ne gondolj semmire, de ha mégis jár az agyad, támogasd meg magadat pozitív megerősítésekkel!

Ha zsong a fejed...

Túl sok infó, túl sok feladat… Ezt is meg kell csinálni, de még azzal sem végeztem… Mindenkivel megesik, hogy feltornyosulnak a feladatok és kapkodni kezd. Ilyenkor az a legjobb, ha megálljt parancsolsz magadnak és egy kicsit kiszellőzteted a fejed. A legjobb, ha tudsz tenni egy rövid sétát a természetben, de végső esetben az is jó, ha kicsit kinyitod az ablakot és az irodában járkálsz fel-alá. A gondolataidat próbáld fejben rendszerezni, keresd meg, hogy mi lehet a legfontosabb, amit el kell végezned. Találd ki a munkaidőd hátralévő idejére a munkastratégiát! Amikor lecsendesedett a háborgó elméd, folytasd a munkát a tervezett módon!

Ha felidegesítettek...

Egész nap váratlan események üthetik fel a fejüket… akár elromlik valami, akár bunkó az ügyfél vagy egy kolléga pont rajtad tölti ki a mérgét, esetleg neked is alapból rossz a kedved… ilyenkor könnyen felmegy az emberben a pumpa. Szerintem nem szégyen ilyenkor magadban (vagy ha megteheted hangosan) káromkodni egyet, nyugodtan mérgelődj, panaszkodj egy kicsit (akár csak a naplódban leírva). Szerintem nincs ezzel baj, amíg a valaki tudatosan használja ezeket a feszültség levezetésére. Akkor van a baj, ha beleragadunk abba, hogy a másik/ a körülmények áldozatai vagyunk. Nekem segít a továbblépésben, hogy megvizsgálom: tényleg az a fő bajom, ami történt vagy, ahogy a másik viselkedik? Esetleg más okoz bennem feszültséget? Sokszor rájövök, hogy ez utóbbi a helyzet, így annak a kezelésére koncentrálok és nem a hibáztatásra. Néha nincs komolyabb oka az idegességnek, csak az, hogy aznap érzékenyebb vagy. Ezt érdemes megfigyelni és akár kommunikálni is. Találd meg a legjobb módját annak, hogy az idegességedet ne másokon töltsd ki!

Ha eluralkodott a káosz...

Érdemes időről-időre rendet rakni a munkakörnyezetünk táján. Amikor semmit nem találsz és már nem hat rád a kreatív káosz, akkor állj fel és pakolj el mindent a helyére. Miközben rendet raksz, nyugtasd meg az elmédet is. Éld át, ahogy kívül-belül megteremted az ideális környezetet a munka folytatásához.

Te mivel folytatnád?

Hogyan szoktál pihenőidőt beiktatni a munkanapba? Tudom, nem minden nap alkalmazhatók a fenti módszerek, mert néha annyira elrohan a nap, hogy csak a WC-n ülve pihen egy pár másodpercet az ember (ha kijut egyáltalán)… Az örömtelibb mindennapokhoz hozzátartozik, hogy néha megállunk és teszünk valamit magunkért, a boldogságunkért.

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése