Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

3 lépés az önbizalomteli megvalósításig

Szerző: | 2021. jún. 21.

1. lépés - Mitől félsz? Mi a legrosszabb, ami történhet?

Gondolj arra a helyzetre, amivel kapcsolatban elvesztetted az önbizalmadat. Mitől félsz? Néha szinte semmiségnek tűnik a válasz. Én például egy hónapig nem küldtem el egy hivatalos kérelmet és nem értettem, hogy miért húzom-halasztom. Aztán rájöttem, hogy félek a bürokrácia elutasításától és végül személyesen kell elintézzem, amihez nem akartam utazni. A ráébredés segített abban, hogy lássam, ez mennyire nevetséges félelmem. Meglehet, hogy a te helyzeted ennél sokkal félelmetesebb, de van még egy módszer, amit igénybe vehetsz. Készülj fel a legrosszabbra, fogadd el, hogy megtörténhet. Egyszer vedd végig a legrosszabb forgatókönyvet és válaszolj minden kérdésedre. Pl. attól félsz, hogy kirúgnak. Mit fogsz tenni ekkor? Bejelentkezel a munkanélkülibe? Már van terved, hogy hová mennél, ha ez megtörténne? Hol érdeklődsz az állások után? Netán végre belevágsz majd a saját vállalkozásodba?

Tehát válaszolj, kérlek magadban! Mi a legrosszabb, ami történhet? Mit tennél a legrosszabb eset megtörténtekor?

2. lépés - A pozitív jövőkép

Most következik a lényeg, figyelj! Egyszer elképzelted a legrosszabbat, felkészültél rá, de többször ne tedd! Az most a feladatod, hogy elképzeld minél részletesebben, ahogy megtörténik a lehető legjobb. Ahogy a félelmeid ellenére történnek a dolgok. Egyszer a munkahelyemen egy nagyobb összeget akartam elkérni egy hosszabb munkáért cserébe. Az összes kishitűségem és félelmem összejátszott ahhoz, hogy egy hétig ne mondjam ki az összeget, amit el akartam kérni. Egyébként teljesen jogosan és reálisan számoltam ki a napidíjamat, mert használtam a 8 önbizalom növelő módszer közül a másodikat. Emellett rengeteget segített ez a gyakorlat, amikor elképzeltem, ahogyan szinte mosolyogva rábólintanak az ajánlatomra és később örömmel kifizetik a munkám díját. Sokszor és minél erőteljesebben, minél pozitívabban képzeltem el. Végül sem a legrosszabb, sem a legjobb nem történt, de valami történt, mert mertem beleugrani és tanultam belőle.

A mostani feladat: Mi a legjobb, ami történhet? Nyugodtan képzeld el akkor is, ha valószínűtlen, hogy megtörténjen. Minél részletesebb képet fess magadnak erről a verzióról és ezentúl csak ezt a verziót vizionáld!

3. lépés - Step by step

Ha nem csak egyetlen lépésből áll a megvalósítás, hanem vannak részfeladatok, akkor bontsd fel pici lépésekre. Tűnhet akármilyen apróságnak, mégis magabiztosságot ad, hogy elég csak a következő feladatra koncentrálni és azt megoldani. Majd jöhet a következő. Itt visszatérek az első példámra, ahol egy hivatalos kérvényt kellett postára adni. Írtam magamnak egy lépésről lépésre cselekvési tervet: átnézem, kiegészítem, ha van még kérdésem, felhívom az illetékest, megszerzem a címet, borítékot veszek és azt is megterveztem, hogy hol és mikor adom postára. Gyakorlatilag egy nappal később már úton volt a levelem és a következő hét elején megérkezett a pozitív bírálat is.

Most pedig hajrá, a három lépés alapján valósítsd meg önbizalommal telien a következő feladatodat, amitől most még tartassz!

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése