Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Legyél magabiztos ezekben a helyzetekben!

Szerző: | 2021. jún. 20.

Ebben a blogposztban mutatok neked 8 önbizalom erősítő módszert és mindegyiknél írok egy példa helyzetet, amiben alkalmazhatod. Hogyha mindet alaposan átgondolod, megválaszolod a kérdéseket, a következő elbizonytalanodásnál gyorsabban összeszeded a magabiztosságot és vágsz bele a kihívást jelentő helyzetbe.

1. Profizmus helyett igyekezet

Első napodat töltöd az új munkahelyeden

Igen ritka, hogy az embert az első napján kirúgják, benned lehet, hogy mégis ez a rémkép dolgozik jelenleg. Megértem, hogy izgulsz, hiszen nagy utat jártál be eddig (főleg, ha már rég óta keresed az új helyed). Úgy érzed, hogy teljesítened kell és ezért nagy nyomás alá helyezed magad, stresszelsz. Ez a legrosszabb, amit tehetsz!

Ezzel a gyakorlattal viszont megmutatom, mit tegyél:
1. lépés: Veregesd meg a válladat és ismerd el magad, hiszen Téged vettek fel.
2. lépés: Végy egy nagy levegőt, ürítsd ki az elméd, próbálj megnyugodni!
3. lépés: Egy kis belső buzdítás sosem árt: „Menni fog!”
4. lépés: A nap folyamán figyelj oda minden apró részletre! Ha kell, jegyzetelj! (ugyanúgy a technikai információkra és az emberekre is figyelj)
5. lépés: Tégy mindent a legjobb tudásod szerint! (Abból sose lehet baj! ;))
+PRO tipp: Aludd ki magad előtte!

Hidd el, hogy az első napon az igyekezeted a lényeg, nem a profizmus.

2. Mit adsz a világnak?

Fizetésemelést akarsz kérni, vagy be kell árazd a terméked/ szolgáltatásod

Sokan vagyunk, akik nem merjük elkérni a munkánk értékét, ezért meglehet, hogy bizonytalan vagy, ha most éppen azt tervezed, hogy fizetésemelést kérj, vagy éppen meghatározd egy terméked árát.

Ebben a helyzetben én ezeket a kérdéseket kaptam és Neked is segíthetnek. Kérlek, gondolkozz el ezen a két kérdésen, írd le a válaszaidat és olvasgasd egészen addig, míg elhiszed, hogy igenis értékes a munkád és bátran elkérheted az árát.

 1. Mit adok én a cégnek/ vevőimnek? (Itt arra gondolok, hogy a munkaköri leírásodon túl mik azok, amikért jó munkaerőnek tartod magad. Pl. precíz vagy és még arra is odafigyelsz, hogy a konyhán sose legyenek mosatlan kávésbögrék vagy ünnepek alkalmával meglepetés csokit viszel a kollégáidnak…)
 2. Milyen pluszt nyújtok azért, hogy a cégem/ vevőim nagyobb értéket kapjanak tőlem? (Az előző kérdés alapján már most többet nyújtasz, de elgondolkozhatsz azon, hogyan kedveskedj a továbbiakban, hogy még értékesebbnek érezzék a munkádat.)

3. Mért vagy te a legalkalmasabb?

Új munkát keresel
Amikor új munkahely után nézünk, netán vállalkozásindítás előtt állunk a belső hang szinte üvöltözi a félelmeinket. Ettől aztán szép fokozatosan parányivá tudunk zsugorodni és a végén azt is megkérdőjelezzük, hogy akarjuk-e a változást.

Tedd fel magadnak a kérdést: Miért vagyok én a legalkalmasabb a munkára/vállalkozásra/pozícióra?
Csak a pozitívumokra gondolj és így is fogalmazd meg! Pl. Gyakorlom az angolt nap, mint nap. (Meglehet, hogy nem érzed tökéletesnek az angoltudásodat és a pozíciónál megjelölték a társalgási szintű angolt. Értékelheted magad alul, mondván, hogy „nem tudok angolul” és értékelheted a tetteidet, a folyamatot, az elszántságot.)

Hajrá! Írj minimum 5 dolgot, amiért te vagy a legalkalmasabb! 😉

4. Milyen kihívást, lehetőséget rejt a helyzet számodra?

Első randira készülsz
A párkereséssel kapcsolatban az önbizalomhiány leküzdése hosszabb folyamat, mint amiben egyetlen gyakorlattal segíteni tudok. Itt ugyanis hosszútávon szükséges, hogy tisztába legyünk az értékeinkkel. 

Amennyiben most első randi előtt állsz, és gyors segítség kellene, ezt ajánlom:

Gondolj erre az alkalomra kihívásként, lehetőségként. Kihívás, amiben gyakorolhatod az odafigyelést, a másikra való mosolygást, a szemkontaktust. Lehetőség, hogy megismerkedj valakivel, hogy beszélgess egy jót, ezáltal pedig magadhoz is közelebb kerülhetsz. Sokszor egy rosszul elsült randi is tud tanulságos lenni, tehát ne bánd, ha nem azzal találkoztál, akire vágytál!

 1. Mit fogsz gyakorolni a randizás alatt? (több szemkontaktus, mosolygás, mélyebb odafigyelés…)
 2. Milyen lehetőséget rejt magába ez a randi? (megismerkedsz egy új emberrel, a beszélgetés során tisztázódhat, hogy ilyen típusú ember az ideálod vagy sem, esetleg még nem jártál az adott helyszínen, ahol találkoztok…)

5. A kimondott szó ereje

Előadásra vagy fontos hívásra készülsz

Ki kell állni az emberek elé és elmondani a gondolataidat érthetően, átgondoltan. Fel kell hívjál valakit egy számodra fontos ügyben. Ilyenkor a legtöbben izgulunk és teli vagyunk olyan gondolatokkal, hogy „belebicsaklik majd a hangom”, „meg sem fogok tudni szólalni”, „elfelejtem, amit mondani akarok”…

Ha ezzel a helyzettel állsz szemben, ezt a módszert ajánlom:
A kimondott szavaknak nagy az erejük. Az előadásod vagy a fontos hívás előtt, vonulj el és hangosan mond el, hogy mit szeretnél mondani. Valószínűleg az előadáshoz készítettél írásos vázlatot, tedd ezt a telefonbeszélgetéssel kapcsolatban is. Amikor készen vagy, akár szóról szóra elképzelheted, hogy milyen fordulatokat akarsz használni, mit szeretnél kihangsúlyozni. Gyakorold addig, amíg számodra tökéletesen hangzik!

Aztán hajrá állj ki az emberek elé, ragadd meg a telefont és élvezd, ahogy magabiztosan egymás után fűzöd a gondolataidat!

6. A tudás önbizalmat ad

Vizsga előtt állsz vagy idegen nyelven kell megszólalj

Amennyiben épp egy vizsga előtt állsz, vagy idegen nyelven kell megszólalj, két lehetőség van: tudod az anyagot/ nyelvet, mégis izgulsz, vagy nem tudod az anyagot/nyelvet és ezért izgulsz.

Mindkét helyzetre igyekszek megoldást keresni. Nézzük, hogyha megvan a tudásod, akkor milyen lépésekre lesz szükséged:

 1. lépés – Önnyugtatás: A figyelmed irányítható, ezt fogjuk használni. A nyugtalanító gondolataid helyett, kezd figyelni a légzésedet. Csukd be a szemedet és tereld a fókuszt arra, ahogy a levegő beáramlik az orrlyukaidon, megtölti a tüdődet, megemelkedik a hasfalad, majd visszasüllyed és a levegő távozik belőled. Eleinte lehetséges, hogy szaporán lélegzel, hevesen ver a szíved, de ahogy figyeled, rövidesen megnyugszik és egyenletessé válik.
 2. lépés – Miért izgulsz?: Próbálj választ találni arra, hogy miért izgulsz. Szivatós a tanár, már ketten megbuktak előtted vagy egyszerűen csak megszoktad, mert „vizsga előtt mindenki izgul”? Néha elég egy ilyen felismerés és el is tűnik vagy csillapodik az izgalom.
 3. lépés – Biztasd magad!: A félelmeidre adj választ eszerint: „A tanárnak jó napja van ma.” „Attól, hogy vannak, akik megbuktak, sokan átmentek a vizsgán.”
  + PRO TIPP: Csak magadra, a tudásodra és a vizsgára koncentrálj! Ne hallgasd a körülötted károgó, pletykálkodó csoporttársaidat, mert nincs szükséged az általuk keltett feszültségre!

Hogyha nem tanultál, akkor is van pár megoldás, ami – ha nem is azonnal – megoldhatja a problémát:

 1. lépés – Van pótvizsga: Nyugtasd meg magad, hogy nem az életed múlik ezen a vizsgán és adódik másik esély. Egyébként, ha valamennyit azért mégis tanultál, elképzelhető, hogy átcsúszol egy kettessel. 😉
 2. lépés – Miért nem tanultál?: Nem számon kérlek, de szeretném, ha elgondolkoznál, hogy mi volt az ok: „nem érdekel a téma”, „eleve kudarcnak érzed magad az adott tárgyból”, „képtelen vagy koncentrálni”, „éppen a múlt héten szakítottál a pároddal”… Számos oka lehetett annak, hogy nem a tanulás volt a prioritás. Amennyiben szakítottál, beteg voltál stb. kérlek ne ostorozd magad, hanem sírd ki magad, gyógyulj meg, egyszóval vannak fontosabb dolgok is az ötösnél, tedd előre ezeket!
 3. lépés – Tanulj meg tanulni!: A tudás magabiztosságot ad, ezért érdemes megtanulni, te hogyan tudsz a leghatékonyabban tanulni. Ezzel kapcsolatban számos elérhető anyag van az Interneten, én is szeretnék írni erről, kövesd a blogomat! 😉

7. Az erős MIÉRT

Vállalkozásindítás előtt állsz

A vállalkozásindítás kemény dió. Leginkább azért, mert ez életmódváltást jelent. Hogyha nem láttad a szüleidtől, nem születtél bele, hanem X éve az alkalmazottak mókuskerekét nyomod, akkor elhatározástól függetlenül meg-megesik, hogy elbizonytalanodhatsz.

Tudom, mert én hosszú évekig húztam-halasztottam. Sok-sok félelmet kell leküzdjél, sokat kell tanuljál, sok kérdést kell megválaszoljál. Szerintem a legfontosabbak és leghasznosabbak ezek:

 1. Miért akarsz vállalkozni?
 2. Milyen értékekben hiszel?
 3. Hogyan teszed a vállalkozásod/életed részévé ezeket az értékeket?

+PRO TIPP: A tanulás nagyon sokat segít az önbizalmad megerősítésében. Fedezd fel a pénzügyekkel kapcsolatos korlátozó hiedelmeidet, tanulj a marketingről, az időbeosztásról vagy bármi olyanról, amivel kapcsolatban úgy érzed, fejlesztendő terület!

8. Negatív helyett pozitív

Amikor totál magad alatt vagy és úgy érzed, hogy „egy szar alak” vagy

Még mindig jobban elfogadott dolog az önlehúzás, mint az önértékelés. Éppen ezért hamarabb nyúlunk azokhoz a gondolatokhoz/ mondatokhoz, hogy „rosszul csinálom”, „nem fog menni”, „képtelen vagyok rá”.

A gyakorlat két részből áll, hiszen valami miatt magad alá kerültél és ebből adódóan jönnek a negatív gondolatok.

 1. lépés: Vizsgáld meg, miért kerültél padlóra! Túlhajszoltad magad? Nem aludtál eleget? Kopog a szemed az éhségtől? Beteg vagy és legyengült a szervezeted, csak nem veszel róla tudomást? Probléma van a kapcsolataidban és ezen töröd a fejed? Amikor megtalálod a választ ezt a helyzetet kezeld elsőként, azaz pihend ki magad, tegyél a kapcsolatodért, egyél, igyál stb. A fizikai szinten muszáj gondoskodj magadról, máris jobb színben látod a világot!
 2. lépés: A negatív gondolatokat/mondatokat cseréld pozitívokra! A sok éves berögződések nem egyik napról a másikra változnak meg, de ha napjában akár egyszer is eszedbe jut a lehúzó mondat helyett egy pozitív, máris sokat tettél a változásért. Azt gondolom, sokak nem érzik magukénak, ha a „rosszul csinálom” helyett azt kell mondják, hogy „jól csinálom”. Ezért érdemes ezt használni: „egyre jobban csinálom”. Ez pozitív, de nem zárja ki azt, hogy most még azt érzem, hogy ez még nem a legjobb. Írd le a saját megerősítő mondataidat a fokozás elvét használva!

Igyekeztem egy nagyon gyakorlatias útmutatót összeállítani a számodra, amiben azonnal megoldás kínálok egy-egy konkrét helyzetre. Kérlek, írd meg kommentben, ha segített valamelyik ötlet, kérdés! Még szeretnél fejleszteni az önbizalmadon? Akkor töltsd le az alábbi e-bookot!

10+1 lépés a Magabiztos Életért

Összeállítottam egy olyan gyakorlatsort, amellyek akár már ma tehetsz az önértékelésedért!

Abban támogatlak, hogy fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

 1. 3 lépés az önbizalomteli megvalósításig - Fáy Hanna - […] kérni. Egyébként teljesen jogosan és reálisan számoltam ki a napidíjamat, mert használtam a 8 önbizalom növelő módszer közül a…

Egy hozzászólás elküldése

.