Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

4 boldogságszokás a párkapcsolatban

Szerző: | 2022. febr. 16.

Egy párkapcsolatban, szerintem vannak olyan szokások, amelyek segítenek abban, hogy boldogok lehessünk a kapcsolaton belül. Most 4 ilyet gyűjtöttem össze és megosztom azt is, hogyan tudod ezeket beépíteni a mindennapokba.

Hála

A párunk létezése, jó tulajonságai egy idő után egyértelművé válhatnak, a jó dolgokat könnyen megszokjuk. Nem árt, bizonyos időközönként emlékeztetnünk magunk arra, hogy hálát adjunk a párunkért. Ez akkor is remekül működik, ha egyébként egy hullámvölgyben van a kapcsolatunk, hiszen a hálával el tudod terelni a figyelmedet a negatív dolgokról és árnyaltabban látod majd a konfliktust. 

Így tedd szokássá a párkapcsolati hálát:
– Írj egy listát arról mit szeretsz a párodban! Ezt megtarthatod magadnak, de oda is adhatod neki.
– Minden nap adj hálát érte, egy tettéért, egy tulajdonságáért! Ha írsz hálanaplót, akkor említsd őt meg!
– Amikor nézeteltérésetek van, próbáld az egészet a hála, a szeretet szemüvegén át nézni! Lásd meg az ő elképzeléseit, vágyait, problémáit, ne csak a sajátodat!

Gondoskodás az igények alapján

A kapcsolatban az egyik legnehezebb, hogy egészen eltérő igényeink vannak és sokszor eszünkbe sem jut, hogy a másikról úgy gondoskodjunk, amiből ő meg is érzi azt. Nem azért, mert nem törődünk a másikkal, csak nekünk másra van igényünk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megismerjük a párunk szeretetnyelvét és azokat a gesztusokat, amiből ő leginkább érzi a szeretetünket. Az első lépés a megértés és elfogadás, hogy ő ilyen. A második lépés az, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy ezek mentén adjunk neki törődést.

Így tedd szokássá az igényei alapján való gondoskodást:
– Általában vannak mindennapos dolgok, amiből érzi a párod, hogy figyelsz rá: ez lehet az, hogy kiszeded neki az ételt; hogy hagyod pihenni egy fél órát, miután hazaér a munkából; vagy azt szereti, ha együtt tusoltok a nap végén… Lehet, hogy neked egészen mások az igényeid, de próbáld minél többször megadni neki azt, amire vágyik! (Hidd el, meghálálja!)
– Kérdezz rá, hogy mire van szüksége, mi esne neki jól! Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy úgy adj neki figyelmet, ahogyan szüksége van rá.

Kommunikáció

A párkapcsolaton belüli kommunikáció szerintem egy kimeríthetetlen téma és folyamatosan tanulni kell, hogyan is működik a férfi és a nő. Erről a témáról bővebben fogok beszélni egy Facebook Live eseményen, amelyre ITT tudsz regisztrálni. Most azonban két fontos tanulságot emelnék ki a saját kapcsolatomból:

Így tedd szokássá a kommunikációt a párkapcslatban:
– Beszélgessetek minél többet mindenféléről! Akár arról, hogy miben vagytok érzelmileg, milyen gondolatok foglalkoztatnak, mi van a munkahelyen, milyen problémák nyomasztanak… Nem az a cél, hogy megoldjatok valamit, csupán az, hogy megismerjétek, hogy milyen élethelyzetben van a párotok. Ez segít abba, hogy jobban odafigyelj rá. Amikor például megosztja veled egy új hobbiját, lehet, hogy egy mukkot sem értessz belőle, de legközelebb meglepheted mondjuk egy témába vágó magazinnal.
– Ne félj a nézetkülönbségektől! Anno annyira féltem attól, hogy veszekedni fogunk, hogy szinte mindent magamba fojtottam. Mára már megtanultam, hogy inkább legyen köztünk egy kis vita, minthogy bármit is a szőnyeg alá söpörjünk. 

Új élmények

Az új élmények alatt nem csak nyaralásokat és közös programokat értek, hanem bármit, amire jól esik visszaemlékezni. Lehet ez akár egy esti séta, amikor fügét csentetek az útszéli bokrokról, vagy egy közös főzés, amikor felelevenítettétek az összes dalt, amit valaha megtanultatok. Tedd különlegessé a mindennapokat apró meglepetésekkel, humorral, játékossággal, hogy minél több mindenre emlékezhessetek majd, ha megöregedtek. 🙂

Így tedd szokássá az új élmények szerzését:
– Mondj igent a javaslataira még akkor is, ha eleinte nem fűlik hozzá a fogad. Adj lehetőséget megismerni a barátait, a hobbiját, lehet, hogy te is megszereted. Amennyiben mégsem, később is mondhatod, hogy „Kipróbáltam, de nem élveztem.”
– Ajánlj neki te is lehetőségeket, amik biztosítják a közös időtöltést és az új élmények szerzését. Séta a városban, piknik a közeli tónál, arcradírozás… Legyél kreatív! 😉

Melyik az a szokás, amire ráférne nálatok egy kis "ráncfelvarrás"?

Találtál olyan tippet, ami új volt számodra? Amiről úgy érzed, hogy jó lenne beépíteni a mindennapokba? Írd meg kommentben vagy oszd meg velünk, hogy a ti kapcsolatotokban van-e olyan szokás, ami segíti a mindennapokat párkapcsolati szempontból?

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó, Boldogságcoach

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése