Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Randi, a rácsodálkozás művészete

Szerző: | 2022. febr. 12.

„Mégiscsak a szerelem első korszaka a legszebb pillanat, amikor minden találkozásból, minden szempillantásból viszünk haza valami újat, hogy örüljünk neki.” /Sören Kierkegaard/ – Mindig eszembe jut ez az idézet, amikor egy új kapcsolat kialakulására gondolok. Kicsit utánanéztem, hogy mit is jelent a „randevú” szó, s erre a meghatározásra bukkantam: ”Négyszemközti találkozó ismerkedés vagy bizalmas kapcsolat céljából.” A hangsúly azon van, hogy itt két ember interakciójáról van szó, ami azért az esetek többségében szervezetten jön létre. Az én megfogalmazásomban a randi, a rácsodálkozás művészete. A másik emberre, az emberek sokszínűségére és saját magunkra is.

Randi szingliknek

Akár akarsz kapcsolatot, akár nem, az ismerkedés mindenképp jó szórakozás. Amikor túl voltam egy hosszú párkapcsolaton, utána belevetettem magamat az ismerkedésbe. A szakítás után szerettem volna jobban megismerni önmagam, közelebb kerülni a lelkemhez. Így nem is az volt a cél, hogy megtaláljam a leendő férjemet, csak nyitni szerettem volna kifelé. Tudtam ugyanis, hogy a szobám mélyén merengve, nem fogok többet megtudni a belső világomról. Sokkal inkább fejlődök attól, ha interakcióba lépek másokkal. Egy zátonyra futott kapcsolat után arra is kíváncsi voltam, hogyan viszonyulok a férfiakhoz, a párkapcsolathoz, a szexualitáshoz stb. Abban az időben arra használtam a Tindert, hogy ismerkedjek. Bevallom őszintén, volt olyan hétvége, amikor négy különböző fiúval találkoztam és megesett, hogy aznap, mikor matcheltük egymást, este 10-kor összefutottunk és beszélgettünk. Nem árultam zsákba macskát, senkit nem hitegettem, hanem kerek-perec kijelentettem, hogy többekkel ismerkedek és, ha valaki nem szimpatikus, nem fogom húzni az agyát. Voltak izgalmas emberek, akikkel érdekes beszélgetést folytattam, és voltak olyanok is, akik mellett végtelenül unatkoztam. Minden találkozás jó volt azonban valamire! Idővel tudtam, hogy milyen ember nem kell, miről csevegek szívesen, mi lep meg, mivel tudok azonosulni és mivel nem… Újra és újra rádöbbentem, hogy mennyire különbözőek vagyunk, és bár ezek közül a fiúk közül csupán kettővel tartom a mai napig is a kapcsolatot, mégis hálás voltam azért, mert emberek bizalmát élvezhettem.

Hogyan csináld!?
Ne félj odamenni a másik nem tagjaihoz! Ez a legfontosabb és gyakorlatilag egyetlen szabály. Legyél kreatív! Kérdezd a hobbijáról, a családjáról, bármiről és beszélgessetek! Hamar kiderül, hogy rá tudtok-e csatlakozni egymás csatornájára vagy amolyan kirakatbábú az illető. Közben figyeld magad, de figyelj a másikra is és csodálkozz rá, hogy mennyire sokszínűek vagyunk! (Akkor is, ha éppen nem tetszik a látott „árnyalat”.) Nem baj az, ha nem lesz párkapcsolat egy randiból, de attól még minden találkozásból tanulhatsz, tapasztalatot szerezhetsz! 😉

Randi fiatal pároknak

Általában egy komoly párkapcsolat kialakulását segítő találkozásokat nevezzük randinak. Erről az időszakról nekem a „rácsodálkozás” szó jut eszembe. Lépésről-lépésre beengedjük a másikat az életünkbe és ő is nyitogatja az ajtóit, hogy beléphessünk rajta. Számomra attól lesz randi egy találkozó, hogy közben még jobban megismerem a másikat. A beszélgetések során fény derül a másik érzelemvilágára, álmaira, vágyaira, félelmeire… Igazán azonban különböző helyzetekben lehet meglátni a másik valóját. Mi történik, ha a kirándulás során viharba kerültök? Mire akar felülni és mire nem a Vidámparkban? Egyáltalán milyen programokon vesz részt szívesen?

Hogyan csináljátok!?
Amikor az ember szerelmes, természetes, hogy minden idejét a párjával szeretné tölteni. A tartalmas időtöltéshez adok néhány tippet: Jó, ha vannak közös érdeklődési pontjaitok, vagy nyitottak vagyok a másik hobbijára. Én sohasem horgásztam még mielőtt megismertem volna a Páromat, de szívesen vele tartottam, amikor a Tisza-tavon pecáztak. Szerencsére mindketten szeretünk menni valamerre, így voltunk már Állatkertben, erdei kisvasutazni, Pozsonyi utazáson a kapcsolatunk első időszakában. Ismerjétek meg egymás családját és barátait! Megvan az a mondás, hogy „Madarat tolláról, embert barátjáról.”!? Minden közös esemény közelebb visz a másikhoz, főleg a kapcsolat elején szerezzetek rengeteg maradandó emléket. Közben pedig ne felejtsetek el beszélgetni, kérdezni, odafigyelni a másikra. Milyen fagyit választ? Mit vesz észre a vásári forgatagból? Melyik filmre szeretne beülni?…

Randi "régi motorosoknak"

Mikor már jó ideje együtt vagytok, akkor is érdemes időt szánni a másikra, sőt akkor igazán, hiszen a tüzet könnyű meggyújtani, de életben is kell tartani. Az én szüleim 25 éve házasok és soha nem felejtem el azokat az estéket, amikor elvonultak az egyik szobába és világosan a tudtunkra adták, hogy ne zavarjuk őket. Addigra már tudtuk, hogy a békés családi élet érdekében szót kell ilyenkor fogadni, hiszen minden párkapcsolatnak – akármennyi ideje tart – szüksége van a rendszeres megújulásra. Állandóan változunk és lépést kell tartanunk a másik külső és belső átalakulásaival. Azt gondolom, hogy hosszútávon akkor marad életképes egy kapcsolat, ha soha nem hagyjátok abba a beszélgetést, a másik felfedezését, a másik csodálatát.

Hogyan csináljátok!?
Gyerek nélkül is eljuthatnak a párok oda, hogy belefásulnak a mindennapokba. Kötelesség ezeket megtörni, akkor is, ha a fárasztó munkanap után nagyobb kedvetek lenne magányotokba elvonulni, esetleg filmezni, ahol ugyan együtt vagytok, de mégsem. Legalább a hétvégéket áldozzátok arra, hogy kettesben legyetek. Akadnak egyéb programok: családlátogatás, buli a barátokkal, de szakítsatok időt arra is, hogy csak ketten elmenjetek valahová! Amikor már gyerkőcök is vannak, duplán fontos, hogy legyen közösen eltöltött idő. Bízzátok rá a kicsiket nagyszülőkre, barátokra, egy megbízható babysitterre és szökjetek meg a mindennapok elől! Néha pár óra is teljesen megújíthatja a kapcsolatot. Budapesti gyermekvigyázásaimat többnek éreztem, minthogy felügyeljem a lurkókat, mert tudtam, hogy a szülőknek az a néhány óra mennyire kell ahhoz, hogy a család egységként megmaradjon.

A te élethelyzetedben mit jelent a randizás, rácsodálkozni a másikra?

Gondolkozz azon, mikor randiztatok utóljára? Hogyan tudnátok megújítani a kapcsolatotokat egy közös programmal, különleges otthoni együttléttel? Hogyha pedig némi inpsirációra vágytok, szeretettel ajánlom Ihász Anita – Randikaland című könyvét, ami telis-tele van jópofa randiötletekkel. Kommentben írjátok meg, hogyan randiztok legközelebb! 😉

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó, Boldogságcoach

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése