Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

5×4 ajándékötlet, hogy mindenki azt kapja, aminek igazán örül

Szerző: | 2021. dec. 02.

Te miből érzed leginkább, hogy szeretnek? – Erre a kérdésre ahány ember, annyiféle válasz létezik, hiszen mindenki másból érzi leginkább a szeretetet. Van, akinek többet számít egy bók, mint egy szál virág, míg más egy hosszúra nyúlt ölelést értékel… Gary Ghapman amerikai lelkész, író és tanácsadó alkotta meg az 5 szeretetnyelv fogalmát. Ahhoz, hogy a másik érezze a szeretetünket, meg kell ismernünk és tanulnunk azt a „nyelvet”, amiből ő leginkább érzi a szeretetünket. Mindenki számára fontos lehet mind az öt szeretet kifejezési mód, de áltatlában van egy, ami elsődleges számára. Ezeket fogom bemutatni.

Idén karácsonykor klassz kihívás lehet, ha megismered saját és mások szeretetnyelvét és olyanná alakítod az ünnepeket, hogy mindenki a szeretetnyelvén kapjon ajándékot. Ehhez nyújtok inspirációt az alábbi posztomban.

Szeretnéd megismerni a szeretetnyelved?

Lépj be a Boldoguljunk együtt! – Ingyenes Facebook csoportba, ahol megtalálod az 5 szeretetnyelv tesztjét és számos más értékes gyakorlatot.

Szeretetnyelve: érintés

Vannak emberek, akik számára kiemelkedően fontos a testi kontaktus. Ők a különösen bújós gyermekek, a nagyszülők, akik még mindig összeszorongatják felnőtt gyermekeiket, a barátok, akik hosszú öleléssel üdvözölnek vagy a párod, aki imádja az összebújós estéket.

Természetesen egészen másféle érintésre lehet szüksége az édesanyádnak, a gyermekednek vagy a társadnak, de amennyiben valakiről tudod, hogy ez a szeretetnyelve idén Karácsonykor adj neki érintést. Öleld hosszan, mikor találkoztok! Az este során néha simítsd meg a vállát, karját! Válassz neki az alábbi ötletek közül:

Mit ajándékozz neki?

1. Masszázst
A legjobb, ha tőled kapja! Nem szükséges, hogy profi legyél benne, már a szándéknak is örülni fog az ajándékozott. Szeretnéd különleges élményben részesíteni? Ez esetben alakíts ki hangulatos, kényelmes fekhelyet, használj masszázsolajat, kapcsolj lágy zenét és nézz utána egy-két masszázsmozdulatnak.
2. Kuponokat az alábbiakkal: nagy ölelés, hátsimogatás, „Válassz te!”…
A kuponok a legjobb ajándékok, hiszen ezzel meghosszabbíthatóak az ünnepek. A későbbiekben beváltott kártyák újabb szép pillanatokhoz vezethetnek. Szerkessz ízléses kuponokat, amelyekre érintéssel kapcsolatos élmények kerülnek. Legyél kreatív, te ismered a legjobban az ajándékozottat! 
3. Összebújós estét csiklandozással, együtt nevetéssel
Főleg a gyermekek fognak örülni ennek, de egy gyermeklelkű férj/feleség is élvezi majd. Amikor lement a „kötelező” ünneplés, este bújjatok össze a kanapén vagy az ágyon. Lehet olvasni együtt, filmet nézni vagy beszélgetni a napi élményekről. Meséljetek vicceket, sztorizzatok az év legmókásabb eseményeiről, de jöhet egy kis játékos bunyózás, csiklandozás, párnacsata. 
4. Csomagold be magad egy szexis este reményében
Amennyiben a párodnak érintés a szeretetnyelve értékelni fogja, ha csinos fehérneműben és egy fényfüzérbe tekerve várod őt az ágyon. A folytatást tervezd meg gondosan, majd jöhet az izgatott várakozás. 😉

Szeretetnyelve: elismerő szavak

Ők azok, akik szinte kinyílnak, amikor valaki megdicséri őket, elismeri a tetteiket. Jól esik nekik, ha kimondják nekik: „Szeretlek”. Fontos számukra, hogy a bók szívből jöjjön, őszinte legyen. Gyorsan észreveszik, ha nem így van. Rosszul érinti a lelküket, ha letolják, kritizálják, szavakkal piszkálják őket.

Idén figyelj rá, hogy kedves szavakkal üdvözöld. Bármit észreveszel, amiért ő tett, dicsérd meg: lehet ez a szépen dekorált lakás, a csinos ruhája vagy a jól sikerült vacsora. Köszönj meg neki mindent, amit tesz, nagyon értékelni fogja.

Mit ajándékozz neki?

1. Levelet, amiben leírod, hogy miért szereted
A legszebb ajándék, amit tőled kaphat, ha összegyűjtöd egy levélben/ kártyákon, hogy miért szereted, mit becsülsz benne. Egész biztosan élete végéig megőrzi majd.
2. Képet, amin egy bátorító idézet olvasható
Manapság divatosak az idézetes képek, válassz neki olyat, ami mindig inspirálja, motiválja. Legyen személyre szabott az üzenet, valami olyasmi, ami mindig emlékezteti arra, hogy elég jó ember.
3. Bók kártyák, amik erőt adnak neki
Készítsd kártyákat, amelyeken bókokat talál. Lehet ilyesmi: „Te készíted a legfinomabb lasagnet!”, „Hihetetlen, hogy nálad mindig rend van!”. Ez az ajándék téged is elgondolkoztat azon, hogy mit tudsz értékelni a másik emberben, az ajándékozott pedig odalesz a dicséretektől!
4. Póló/ bögre felirattal
Nem elcsépelt ajándék ez, ha valakinek az elismerő szavak a szeretetnyelve. Jöhetnek a rá jellemző feliratok, ami lehet SUPERDAD, Legjobb anyuka… Keress olyan mintát, feliratot, ami az ajándékozottra jellemző és biztosan büszkén viseli majd.

Szeretetnyelve: minőségi idő

Azoknak, akiknek a minőségi idő a szeretetnyelvük, igazán fontos, hogy figyelmet kapjanak a másiktól. Nagyon értékelik a közös programokat, akár egy együtt töltött hétvégéről legyen szó vagy egy délutánról, amikor együtt készítik el a vacsorát. 

Az ünnepek alatt figyelj oda, hogy időt tudj tölteni vele. Ülj le mellé, hallgasd meg őt úgy, hogy közben csak az övé a figyelmed. Válassz neki meglepetést az alábbiak közül:

Mit ajándékozz neki?

1. Élményajándékot, aminek tudod, hogy örülne
Egyre divatosabb tárgyi ajándék helyett élményt adni, amit kifejezetten azok fognak értékelni akiknek a minőségi idő a szeretetnyelvük. Persze itt is fontos, hogy olyat válassz, amire vágyik. Van, aki színházjegynek örülne, más egy wellness hétvégének. Természetesen a legfontosabb, hogy te is vele menj, így válik a szereteted kifejezésévé a válaszott program.
2. Kuponokat az együtt töltött idő reményében
A kuponok nála is beválhatnak, főleg, ha ilyesmiket írsz rá: „séta a városban”, „meghívak vacsizni” stb. Csak arra kell figyelni, hogy olyanokat írj össze, aminek tudod, hogy örülne.
3. Naptárt, amibe előre beírod azokat az időintervallumokat, amiket vele töltessz
Jó ötlet lehet, ha kap tőled egy határidőnaplót (főleg, ha amúgy is szereti az ilyet) és ebben valamiképp jelölöd azokat a hétvégéket, amikor vele tudod tölteni az idődet. Hogyha még programokat is tervezel, oda lesz az örömtől!
4. Egy kis kosarat/ dobozt, amibe belefér a telefonod
Kreatív meglepetés lehet a számára, ha megígéred neki, hogy bizonyos helyzetekben messzire teszed a telefont, hogy teljesen rá tudj figyelni. Ennek az ígéretnek ötletes jelképe lehet egy kis kosár vagy doboz, ami elrejti a telefont, ha éppen a másiknak szüksége van az osztatlan figyelmedre. 

Szeretetnyelve: szívességek

A szívességek nyelvén értő ismerőseink számára az a legfontosabb, hogy segítséget kapjanak. Ők ebből érzik a figyelmet, szeretetet. Nagyra értékelik, ha nem egyedül kell megküzdeniük a házimunkával, és jól esnek neki az olyan figyelmességek, minthogy rájuk adják a kabátjukat.

Az ünnepek idején kifejezetten figyelj rá, hogy ne szakadjon bele a készülődésbe, segíts neki ott, ahol tudsz. Hogyha vendégségbe mentek, kérdezz rá sokszor: „Miben segíthetek?” Nagyon boldog lesz tőle!

Mit ajándékozz neki?

1. Fejezz be/ csinálj meg valami projektet, amit rég óta kér tőled!
Hogyha igazán lenyűgőznéd őt, akkor fejezz be valamit, amit már régen kér tőled! Nem tudsz neki nagyobb ajándékot adni, mintha végre becsavarod a villanykörtét, felfúrod a polcot… bármi, amire már régen vár.
2. Szívesség kuponokat (pl. kiviszem a szemetet, lemosom a kocsit stb.)
A kuponok természetesen itt is alkalmazhatóak, főleg, ha segítségnyújtásra lehet beváltani őket.
3. Csengőt, amit megrázhat, ha szüksége van egy kis segítségre
Mókás meglepi lehet egy csengő, amivel jelezheti, ha kérne valamiféle segítséget.
4. Szabadítsd fel a házimunka alól emberrel/ eszközzel
Amennyiben megteheted támogasd őt egy háztartási géppel (amire szüksége van) vagy ajánld fel neki, hogy fizetsz szakembernek a takarításért. Az így felszabaduló időt töltsétek kettesben!

Szeretetnyelve: ajándék

Egyes emberek számára az ajándékok, másképp apró figyelmességek jelentik a szeretet kifejezését. Mindegy milyen alkalomból, de szeretnek ünnepelni és annak megadni a módját. Nem nagy dolgokra vágynak, bármilyen apróságnak örülnek, amiből érzik „Gondoltak rám”.

A karácsonyhoz közeledve ők biztosan értékelik, ha van Adventi naptár, amit minden nap bontogathatnak, lelkesen várják, hogy a Mikulás nekik is tegyen csomagot a csizmájukba. Úgy tűnik, hogy nem nehéz nekik ajándékot választani, mégis itt van 4 támpont:

Mit ajándékozz neki?

1. Ajándék, ami nagyon személyre szabott
Amikor kiválasztod számára, hogy mit rejtsen a csomag a fa alatt, akkor nagyon fontos, hogy olyat válassz, amire igazán vágyik. Ehhez persze szükség van rá, hogy ismerd őt, meghallgasd a vágyait. Sokat segít, ha akár év közben, akár mostanában odafigyelsz arra, mi az amit visszatett a polcra „á, mégsem kell” mondattal, vagy mi az, amit megemlített, hogy örülne neki.
2. Több kisebb meglepetést, amelyek kreatívan vannak becsomagolva, elrejtve (neki kell megtalálnia)
Az apróságokat is értékeli, főleg, ha ötletesen vannak becsomagolva és egyfajta élménnyé válik a bontogatás. Jöhet a nagy dobozban kisebb doboz, még kisebb, még kisebb… vagy megteheted, hogy mindent egyesével becsomagolsz. Engedd szabadjára a fantáziádat!
3. Kézzel készített ajándék
A saját kezűleg készített ajándékok mindig azt sugározzák, hogy „időt szántam arra, hogy valami szépet alkossak neked”. Legyen ez is hasznos és személyre szabott, bizonyára értékelni fogja!
4. Bármi, ami róla szól, egyedivé teszi őt
Akinek az ajándékozás a szeretetnyelve, szeret olyasmit kapni, ami kifejezi őt. Lehet ez egy egyszerű ajándék, mint egy nyaklánc, de ha azon a nevének a kezdőbetűje szerepel, büszkén viseli majd. Lehet ez egy őt jellemző póló, egy bevásárló táska, ami egyedivé teszi… 

Nálatok mi lesz a fa alatt?

Megváltoztatta-e az ajándékozásról alkotott képedet az 5 szeretetnyelv? Nálatok mi kerül a karácsonyfa alá?

Szeretnéd megismerni a szeretetnyelved?

Lépj be a Boldoguljunk együtt! – Ingyenes Facebook csoportba, ahol megtalálod az 5 szeretetnyelv tesztjét és számos más értékes gyakorlatot.

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése