Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Az elégedett menyasszony 8 titka

Szerző: | 2020. jún. 10.

Mire tanít egy esküvő?

Láttál már olyat, hogy egy menyasszony sík ideg az esküvőszervezés során? Voltál olyan esküvőn, ahol mindent túl tökéletesnek találtál és nem érezted benne az egyediséget? Esetleg te magad vagy olyan helyzetben, hogy kezd eleged lenni a Nagy Nap szervezéséből?

A lánykérés után talán minden lány boldog eufóriában van és azonnal tervezgetni kezdi az esküvőjét (vagy folytatja leánykori álmodozásait). Amikor viszont ténylegesen belekezd a szervezésbe, rá kell jöjjön, hogy ennek nem csak technikai oldala van, hanem lelkileg is igazi önismereti tanulmányút az esküvőszervezés. Pontosan ugyanezt éltem át én is, de nem akartam, hogy a részletek kidolgozása elvegye a fókuszt a lényegről. Ebben a cikkben 8 olyan gondolatot osztok meg, amelyek segíthetnek, hogy elégedett menyasszony lehess a szervezés során és az esküvő napján is.

 

1. Hidd el, hogy minden sikerülni fog!

Erősítsd meg a hitedet abban, hogy minden jól fog alakulni. Én enélkül az érzés nélkül teljesen elvesznék, ugyanis 3 hónapom van megszervezni az esküvőt. Előtte is hittem, hogy rövid idő alatt is sikerülne megszervezni, de amikor ezt konkretizáltuk, picit én is megrettentem. Azóta is fel-felbukkannak kételyek, de mindig emlékeztetem magam arra, hogy Isten formálni fogja a történéseket.

Minél többször gondolkozol így, mondod ki magadban, hogy „minden jól alakul”, annál inkább meg fogod érezni a hatását. Elsősorban megnyugszol, másodsorban pedig elkezded bevonzani a megoldásokat.

2. Gyakorold az elengedés művészetét!

A görcsös ragaszkodás semmilyen helyzetben nem visz előrébb, az elengedés viszont tanít. Amikor elengedünk valamit, akkor helyet adunk valami másnak, ami akár jobb is lehet, mint az eredetileg odaképzelt dolog. Én az esküvői meghívókkal küzködtem gondolatban, mert feleslegesnek tartom költeni rá, nem is túl környezettudatos annyi papírszemét gyártása, mert hiába szép, talán mind tudjuk, hogy előbb-utóbb fiókok mélyén fognak porosodni. Úgyhogy szerettem volna valami más megoldást és lehet, hogy formabontó egy e-mailben kiküldött, általunk szerkesztett meghívó, de a miénk és büszkén vállaljuk, hogy emellett döntünk.

Talán te is érzed, hogy néha túlságosan akarsz valamit, de az semmiképpen nem akar összejönni. Ideje lenne elengedni? Szerintem érzed, hogy mi lehet az, ami akkor szolgálna téged, ha szélnek eresztenéd és engednéd, hogy a helyébe lépjen valami új, valami jobb. Ezt akár az esküvőszervezés során több alkalommal is meg lehet (kell) tenni, hiszen számtalan eleinte megoldhatatlannak tűnő helyzettel fogod szembe találni magad. Ekkor jól jön a kérdés: el kellene engednem?

3. Csináld úgy, ahogy neked jó!

Az esküvőszervezés során hatványozottan előkerülhet egy bizonyos megfelelési kényszer, amely sok-sok lány életét befolyásolja. Belekerülhetsz abba az ellentmondásba, hogy van egy elképzelésed, de mit fognak hozzá szólni mások, elfogadható-e, amit kitaláltál? Tudom, hogy kell hozzá önállóság, önbizalom, ahhoz, hogy kiállj a saját döntéseid mellett. Jó hír, hogy ezek mind fejleszthető területek és tegyél is értük, ha úgy érzed, még mindig híján vagy ezeknek a tulajdonságoknak. Önmagadnak és a párodnak akarj megfelelni, de a párodnak sem kényszerből, hanem szeretetből és elfogadásból. Amikor egyetlen ruha felpróbálása után eldöntöttem, hogy azt választom (nem is próbáltam mást), ráadásul megmutattam a képet a vőlegényemnek, néhányan csalódottan kérdezték, hogy „Miért?” Én azonban biztos voltam a döntésemben és végül örültem, hogy a páromnak tetszett a ruha kép alapján és tudom, hogy a végső összképet úgyis csak az esküvő napján látja majd.

Van olyan dolog, amiről tudod, hogy az jó neked/nektek, de elbizonytalanítottak? Meg tudnád erősíteni az elhatározásodat? Vállald bátran a döntéseidet, mert így lesz története az esküvődnek, így lesz egyedi sztorija, amit majd mosolyogva mesélhetsz az unokáidnak.

4. Kérj segítséget!

Nagy falat az esküvőszervezés, de nem egyedül kell lenyelned. Tulajdonképpen ideális esetben már maga a készülődés, tervezgetés folyamata is ünnepi lehet, ha megosztjátok a feladatokat. Általában nagyon lelkesítő, amikor két ember összeköti az életét és ezt megünnepli családi, baráti körben. Tapasztalatom szerint a leendő vendégek nagyon szívesen kiveszik a részüket a szervezésből és ajánlanak szolgáltatókat, ők is ötletekkel halmoznak el. Természetesen nem mindenki áll támogatóan hozzá, de biztosan érzed, hogy kik segítenek szívesen. Ráadásul szerintem összefogással még spórolni is lehet, ha közösen, saját kezűleg készítitek a köszönőajándékot vagy akár a dekort.

Nem neked kell mindent egyedül csinálnod, bátran kérj segítséget attól, akiről tudod, hogy lelkes és szívesen kiveszi a részét a szervezésből, előkészületekből. Ha netán tényleg nincsen senki, akihez fordulhatnál, vedd igénybe tőlem a Menyasszonyi lélektámogatás szolgáltatást, szívesen segítek testi-lelki készülésben. 🙂

5. Ne kételkedj a választásodban!

Teljesen tönkreteszi az esküvőre való készülést, ha netán még kételkedsz abban, hogy a jó embernek mondod-e ki az „igen”-t. Figyelj oda arra, hogy a készülődés, a szervezés, ne egy menekülőút legyen, amivel ideig-óráig elfeleded a párkapcsolati nehézségeiteket, a problémákat szőnyeg alá söpröd. Ugyanis az esküvő nem valaminek a végét kell jelentse, hanem a házasság kezdetét és éppen ezért nem szabad szem elől téveszteni a lényeget, azaz a vőlegényt, magát a kapcsolatot. A mostani menyasszonyságom előtt, voltam már egyszer menyasszony, akkor mégsem éreztem azt a bizonyosságot, hogy helyes lenne elköteleződnöm. Vége is lett annak a kapcsolatnak. Most azonban biztos vagyok abban, hogy a hullámvölgyek ellenére is, a lehető legjobb embernek fogok hűséget esküdni.

Kérlek, figyelj oda arra, hogy ne csak az esküvőre, hanem az utána lévő hosszú-hosszú házasságra is készülj, készüljetek. Amennyiben úgy érzed, hogy ezen a területen kissé még bizonytalan vagy és szeretnél tanulni, beszélgetni a kapcsolatodról, keress bátran! 🙂

6. Nem baj, ha néha kiborulsz!

Cseppet se érezd rosszul magad, ha az esküvőszervezés során vannak napok, amikor egyáltalán nem úszol bárányfelhőkön a boldogságtól. Manapság az esküvőszervezés nagyon túl van hájpolva, pedig ugyanúgy az élet része az a másfél év – néhány hónap, azaz vannak benne klassz pillanatok és olyanok, amiktől kifutnál a világból. Engedd meg magadnak, hogy eleged legyen! Nekem ilyenkor egyrészt a futás szokott segíteni, amikor próbálok a problémák elé kerülni, illetve nagyon sok kérdést teszek fel magamnak. Néha rá fogsz jönni, hogy nem is az esküvőszervezés miatt érzed magad rosszul, hanem egészen más a gondjaid forrása.

Amikor nem jönnek össze a dolgok, kicsit távolodj el a helyzettől, engedd meg, hogy maguktól alakuljanak, nem mindig tudunk és nem mindig kell uralmunk alatt tartani az eseményeket. Találd meg a helyes módját a negatív érzések levezetésének.

7. Tudj nevetni a "bakiparádén"!

Ha nem a tökéletesre törekszel, akkor élő, egyedi leszel. Engedd el, hogy mindent alaposan megtervezzél és hagyd, hogy elkapjon az igzalom, amely azzal jár, hogy valami egyedit hozol létre. Pont az imént beszéltem egy videóssal, aki jó érzékkel kérdezett rá az elképzeléseinkre, én pedig olyan ötletekkel álltam elő, amelyekről azt sem tudtam, hogy bennem vannak. Azt is elmondtam, hogy nyugodtan kerüljön bele az összes olyan pillanat, ami nem tökéletes. (Én valamiért mindig arra gondolok, hogy megbotlok majd a magassarkú cipőmben, de inkább már előre mosolygok ezen – és persze sétálok itthon a cipőmben – minthogy halálra stresszeljem magam miatta.)

Neked vannak konkrétan megfogalmazott félelmeid, paráid? Tudnál nevetni rajtuk, fel tudsz rájuk készülni? El tudod fogadni, ha nem minden tökéletesen alakul?

8. Gyakorold a jelenlétet a Nagy Nap előtt!

Hallottál már a mindfulnessről, azaz a tudatos jelenlétről? Ezek azok a pillanatok, amelyeket teljes mélységükben átélsz. Az ilyenekre emlékezni fogsz hosszú időkön keresztül. Lehet ez egy kislány göndör, szőke loknijainak a repülése, ahogy ugrál a trambulinban, vagy az a pillanat, amikor csukott szemmel a nap felé fordulsz és engeded, hogy átjárjon a melege. Egészen biztos vagyok benne, hogy fel tudsz idézni ilyen pillanatokat és ez minden nap gyakorolható. A lényeg, hogy mire fordítod a figyelmedet. Úgy fogyaszd a reggeli kávéd, hogy megérezd az ízét. Úgy öltözz fel, hogy végigsimítassz az anyagokon. Találd meg otthonod, környezeted apró szépségeit.

Ezzel a lelkülettel készülj az esküvőd napjára, hogy ott is meg tudd élni a pillanatokat.

Annak érdekében, hogy gondtalan, felszabadult menyasszony legyél, létrehoztam egy szolgáltatást, ami kifejezetten esküvőre készülő hölgyeknek szól.

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó, Boldogságcoach

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése