Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Az önfejlesztés 3 szintje

Szerző: | 2024. febr. 11.

Amikor elköteleződünk a változás mellett, hosszú utazás vár ránk. Lesznek dolgok, amelyekben könnyebben változtatunk, másokban viszont újra és újra neki kell futni az önfejlesztésnek. Sokszor érhet minket csalódás, hogy „évek óta járom az önismereti utam, mégis visszatérek a régi mintáimhoz, elköveteim a hibáimat”. Talán segít, ha megérted, hogy mi az a 3 szintje az önfejlesztésnek. Erről szól ez a cikkem, amiben azt is bemutatom, hogy coach szakemberként miként tudom segíteni az átmeneteket.

Tudatalattiból a tudatos szintre

Alapvetően „robortpilóta” üzemmódban működünk, azaz olyan automatizmusok szerint éljük az életünket, amit megszoktunk. Pl. ha a szüleink sokat veszekedtek, arra kétféle választ adhatunk: vagy mi is temperamentumos, mindenre veszekedéssel válaszoló felnőttek leszünk, vagy sosem állunk bele egy konfliktusba sem, mert nem akarjuk továbbvinni a mintát. Ezen a szinten a tudatalattink irányít. Itt kezdődik a változás, amikor elkezdünk tanulni arról, hogyan lehetne másként. Első lépés, hogy megértsük az önreflexió fontosságát, megtaláljuk annak a módját, azaz elkezdjük megfigyelni és észrevenni, hogy „Így működök, de ez nekem nem jó.” Ezen a szinten érdemes tanulni arról, hogyan lássuk meg a múltból hozott mintákat, hogyan ismerjük fel azt, amikor ösztönből cselekszünk. Nem csak a saját működéseinket lehet megkérdőjelezni, hanem mindent, amit eddig gondoltunk. Akár férfi-női működésről van szó, akár a pénzről, akár gyermeknevelésről vagy az önmagunkról kialakított képről, mindig lehet újat tanulni.

Coachként támogatni tudlak abban, hogy megtaláld a módját az önreflexiónak, vagyis egyre tudatosabban észrevedd, ha valami nem épít téged. Gyakorlatok segítségével új gondolkozásmódot keresünk az adott helyzetre. Tanácsadóként megosztok veled olyan nézeteket, amelyek tovább támogatják a tudatosodásodat, valamint ajánlok anyagokat, amelyek alátámasztják a kialakítani kívánt sémákat.

A fenti példánál maradva, ha szeretnénk egy egészséges konfliktuskezelési módot találni, akkor elsőként észre kell venni, hogyan működsz most és ez miért alakulhatott így. A múlton változtatni és rágódni nem érdemes, de egyre többször észreveheted, amikor a megszokott helyzetbe kerülsz, hogy ösztönből cselekszel. Elkezdhetsz utakat keresni arra, hogyan lehetne mindezt másként csinálni. Utánanézhetsz könyveknek, amelyek a konfliktuskezelésről szólnak vagy egy szakember segítségével kitalálhatjátok, hogy neked milyen megoldás lenne szimpatikus.

Tudásból tapasztalás

A második szinten már egyre több mindent tudsz, megértessz, mégis itt vár rád a legnagyobb kihívás. Nem elég tudni, alkalmazni kell és ez sokkal nehezebb, mint gondolnánk. Lelkesen próbálod ki a gyakorlatokat, amikről tanulsz, de amikor nem az elvárt eredményt hozzák, öntudatlanul visszatérsz a régi mintához. Elkeseredetté tesz, hogy „ez sem működik”. Sokan leragadunk ezen a szinten, mert folyamatos csalódásként éljük meg, hogy „Értem, hogy másképp kellene, de nem megy…” Nagyon fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal szemben és megerősítsük a legapróbb sikereket is. Tudatosítani kell magunkban, hogy már a próbálkozás is értékes.

Együttműködésünk során, kívülállóként én nem a kritikus éned leszek, hanem az, aki rávilágít, hogy honnan hová jutottál a változás útján. Belülről sokszor nem látjuk ezt, de én segítek abban, hogy értékeld a megtett lépéseket. Minden helyzetet újra és újra megvizsgálunk, hogy mi okozhatta az elakadást, visszaesést. Minél többször gyakoroljuk együtt, annál inkább fogod egyedül is felismerni, hogy vajon az adott helyzetben, mi miért nem működött. 

A sikertelen próbálkozások mellett egyre több olyan tapasztalatot szerzel, ami továbblendít a mélypontokon. Szép lassan eljutsz oda, hogy ösztönösség helyett tudatosan, az általad választott módszer helyett cselekszel.

Tapasztalásból életmód

Ezekből az új tapasztalatokból alakul ki az új életed, amely boldogabbá tesz, mint amíg a tudatalattid irányított. A harmadik szinten eljutsz oda, hogy már nem is emlékszel, milyen volt, amikor másképp csináltad. Természetessé kezd válni, hogy az új rutinok mentén éled az életedet. Azt fontos látnod, hogy míg egyik területen már éled az új énedet, lehet, hogy egy másik területen még mindig az előző két szint között ingadozol. Ez teljesen normális! Úgy kell elképzelni ezt, mint mondjuk az autóvezetést, hogy eleinte az ember megtanulja az elméletet, majd oktató segítségével kimegy a forgalomba, de a rutin az önálló és sok-sok gyakorlás után alakul ki.

A coaching folyamatban itt az idő, hogy elengedjem a kezem, azaz „kiengedjelek” a való világba. Fontosnak tartom, hogy ezeket a szinteket megpróbáld egyedül is megugrani, nekem ugyanis célom, hogy úgy távozz tőlem, hogy képes vagy önmagadat coacholni. Ez persze nem azt jelenti, hogy a későbbiekben nem kereshetsz meg, ha ránéznél egy-egy helyzetre. Az eseti coachingok pont azért jók, mert mindig ütközhetünk az elménk falaiba, amikor jó, ha van egy bajtárs, aki segít lerombolni azokat.

Az élvezetes önismereti utazás

Mindenképp szeretném, hogy meglásd az örömeit ennek a 3 szintnek. Nekem a megértés is sokat segített, hiszen könnyebben elfogadom azt, ahol még nem tartok az életmód szintjén, mert mellette látom, hogy mennyit haladtam már a többi területen. Az első szint a felismerésekről, az AHA élményekről szól, amikor végre megértessz dolgokat, lehetőséget kapsz arra, hogy valamit ne csak egyféleképpen képzelj el, hanem más megvilágításba helyezz. Nagyon inspiráló időszak tud ez lenni. A második szinten lentek és fentek vannak, ahol a sikerek meglátásában, elismerésében tudod megtalálni az örömöt. Megtapasztalod a kitartásodat, majd megéled, hogy a próbálkozások meghozzák a várt eredményt. A harmadik szinten pedig magabiztosan és tudatosan éled azt az életet, amire vágytál. 

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó, Boldogságcoach

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése