Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Mit válassz: pszichológus vagy coach?

Szerző: | 2024. febr. 17.

Amikor válságba kerül az életünk, eleve nagyon nehéz meghozni a döntést arról, hogy szakemberhez forduljunk. Ezt még nehezíti az is, hogy rengeteg féle módszer létezik. Próbálok egy kis segítséget nyújtani abban, hogy melyik helyzetben mit érdemes választanod, illetve mire figyelj egyiknél vagy másiknál.

Mivel foglalkozik a pszichológus?

Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor a pszichológus a múltat kutatja, elemzi. Mi miért történt, az hogyan érintett. Munkája során sok-sok kérdéssel visz közelebb ahhoz, hogy felismerd: milyen hatással van rád a múltad? Megláttatja veled a gondolkozási mintáidat, nagyfokú önreflexiót tanulhatsz egy-egy ülés alatt. A múlt megértéséhez és feldolgozásához érdemes egy pszichológus szakembert keresni. Továbbá az olyan lelki kihívásokhoz is pszichológust ajánlok, amikor depressziós valaki, szorong, pánikrohamai vannak, azaz a mentális megélése kihatnak a fizikai valójára is.

Mindezt kiegészíteném azzal, amikor valakinek egy traumatikus múltbéli élmény meghatározza a mindennapjait. Ez esetben konkrétan terapeutát is lehet keresni, mondjuk egy szexuális abúzussal kapcsolatban. Itt a terápia során mélyebb szinteken dolgoztok azon, hogy halványuljon a hatóereje ennek a negatív élménynek, azaz már ne ez határozza meg az érzés- és gondolatvilágodat.

Mérhetetlenül felszabadító, amikor elindulsz a múlt feldolgozásának útján, ugyanakkor fontos, hogy legyen egy pont, ahol kimondod: „Már nem a múltam határoz meg, ezentúl felelősséget vállalok az életemért és innentől kezdve előre nézek.” Ez egy fontos lépése annak, hogy továbblépj és kiteljesedj.

Miben segít a coach?

A coach a jelennel és a jövővel foglalkozik, azaz akkor érdemes coachoz fordulni, ha szeretnél pozitív irányba változni: jobb kapcsolatot a családoddal, sikereket a munkádban, önazonosabb lenni, örömtelibben élni a mindennapokat… Miután kitűztél ehhez hasonló célokat, a coach segítségével hatékonyabban haladsz az elérésük felé. Az ülések alkalmával kérdez, gyakorlatokat mutat, módszereket javasol és követi a fejlődésedet.

Amennyiben szeretnéd jobban megismerni, megérteni önmagadat javaslom az önismereti coachingot, de az önfejlesztés során is nagyszerű megoldás lehet egy szakemberrel együttműködni.

Általában a coaching alkalmak során megerősödést érzel, lelkesen és tettre készen távozol, teli energiával a változáshoz.

Határok és átfedések a munkámban

Mivel coach végzettségem van, így tudatosan nem tévedek a pszichológia területére. Amikor úgy ítélem meg a helyzetet, hogy valakinek nagyobb segítség lenne, ha pszichológushoz fordulna, akkor ezt időben jelzem. Azt viszont nem tudom elkerülni, hogy egy-egy szituációban ne jöjjön szóba az ügyfelem múltja. Bizonyos területeken vannak hatékony gyakorlataim, amelyek segíthetnek, de összetettebb probléma esetén, szintén tanácsolom más szakember felkeresését is.

Sokszor egymást kiegészítve is működhetnek a pszichológussal és a coachhal való konzultációk, vagy egy terápiás folyamatot követhet egy coachhal való együttműködés.

Mi segíthet abban, hogy rálelj a megfelelő szakemberre/módszerre?

Első lépésként javaslom, hogy fogalmazd meg magadnak, hogy mi a problémád, mit szeretnél, hogy megváltozzon az életedben. Amennyiben felvállalod a helyzetedet, kérhetsz ismerősöktől szakember ajánlást, illetve különböző Facebook csoportokban anonim módon is megfogalmazhatod az élethelyzetedet. A Google keresőjét használva kereshetsz a környéken, de sokan online is tartanak üléseket. Érdemes tudnod, hogy neked melyik szimpatikus: személyes találkozás vagy a virtuális térben való kapcsolódás. Sokat megtudhatsz az adott személyről és az általa használt módszerekről, a honlapjáról, valamint a közösségi média felületeiről. Milyen érzéseid vannak, amikor a fényképét látod, amikor a bejegyzéseit olvasod? Aki mindezek alapján szimpatikus, érdemes elmenni egy próbaalkalomra. Vannak, akik ingyen vállalnak ilyet vagy részt lehet venni nyílt napokon, megismerheted őt egy előadás során… Még az első találkozó után is dönthetsz úgy, hogy folytatod a keresést, hiszen ez egy annyira bizalmi kapcsolat, hogy nagyon fontos, hogy jól érezd magad a folyamat során.

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó, Boldogságcoach

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése