Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Hogyan legyél jól anyaként? – 1. rész

Szerző: | 2024. márc. 01.

Anyává válni technikailag csupán egy pillanat, a gyakorlatban azonban sok-sok éven át tartó folyamatos tanulás önmagunkról, a gyermekeinkről, a kapcsolatainkról. Számos kihívást tartogat ez a női szerep, amiben sokszor azt érezzük: „Nem bírom tovább! Nem vagyok jól… elegem van…” – Sok ügyfelem számol be erről, sőt én is átmentem rajta.

A legtöbb édesanya úgy írja le az érzést, mintha összecsapnának a fejük fölött a hullámok. Ilyenkor lenne legjobb segítséget kérni, szakemberhez fordulni, de általában ilyenkor a legnehezebb is. Nőket támogató kreatív coachként összegyűjtöttem néhány gondolatot és gyakorlati megoldást, ami segíthet, hogy anyaként jól lehess.

Ebben a posztban hármat fejtek ki, de további háromról írtam még a következő cikkemben, ennek a folytatásaként.

Csak a jó anyák éreznek bűntudatot

Az anyává válással együtt általában, megjelenik a folyamatos kétely: „Vajon jól csinálom?” Akármit is teszel, folyamatosan azt érzed: „nem elég; lehetne jobban is; szar anya vagyok…” Meglehet, hogy egy-egy helyzetet magabiztosan kezelsz, de biztosan lesz olyan terület, ahol állandóan elbizonytalanodsz. 

Nyugtasson meg a tény, hogy csak a jó anyák éreznek bűntudatot. (Nem feltétlen jó ez a cimkézés, de óvónőként is tapasztaltam, hogy sajnos tényleg vannak anyukák, akik nem kérdőjelezik meg a módszereiket akkor sem, ha egyébként rosszat tesznek velük a gyerekeknek.) A bűntudat szerintem jelzésértékű, felhívja a figyelmet egy olyan pontra, ahol változtatni szeretnél, lehetne. 

Kétféleképpen lehet ezt kezelni: vagy folyamatosan keresegsz azon, hogy „nem csinálom jól, szar anya vagyok”, vagy meglátod, hogy „ebben nem komfortos nekem, hogyan tudnám azzá tenni?”. 

Számomra a kisfiam táplálása volt ez a terület, amivel igencsak meggyűlt a bajom és hosszas önismereti út, utánaolvasás, tájékozódás, belső motivációkeresés kellett ahhoz, hogy most már örömmel és egyre magabiztosabban eszünk együtt.

Amikor tehát bűntudatot érzel, tedd fel a kérdést magadnak: „Mire hívja fel ez a figyelmemet?” Segít, ha készítessz egy tervet arra, hogyan tudnál esetleg változtatni az adott szituáción, tegyél érte, értékeld a folyamatot és ne akarj mindent tökéletesen csinálni. Hidd el: elég jó anya vagy! 

Értékeld az anya-erőd!

Az anyasággal együtt amolyan szuperképességek is megjelennek, amelyek segítenek/segíthetnek abban, hogy Főnix madárként újra és újraéledj hamvaidból. A teljesség igénye nélkül szerintem ezeket az anyai képességeket érdemes felismerni és megélni minél többször:
– Kitartás, avagy ősi erő: Bizonyára vannak napok, amikor teljesen elengeded magadat, de sokszor tapasztalhatod, hogy bár a feladás határán vagy, mégis mintha valami csoda folytán új erőre kapnál. Olyan ez, mintha lenne egy kiapadhatatlan raktárad belső erőből.
– Kreativitás és humor: Az ilyen helyzetekben tapasztalhatod, hogy mókázással és szokatlan megközelítésekkel te is és a gyerek is hamarabb túllendültök a kényes szituáción. Magad is meglepődsz, hogy honnan jutott eszedbe az ötlet, ami végül beválik…
– A gyerek tükör, avagy önismereti tanítómester: A gyereknevelés egyik legnagyszerűbb áldása, hogy éles képet mutat a szüleiről. Ez lehet ijesztő is, de ha hajlandó vagy szembenézni magaddal, egy érdekes, tanulságos utazás veszi kezdetét, ahol egymást formáljátok. 

Próbáld megkeresni a saját válaszaidat arra, hogy számodra mitől élvezetes az anyaság! Ne azt figyeld, hogy mit sugall a média, hanem arra, hogy te miért vágytál gyerekre? Milyen elképzeléseid voltak a családi életről? Mit tapasztalsz ehhez képest, hogy érzed magad ettől? Mi lehet jó benne?… – Nem biztos, hogy könnyen megy a kérdések megválaszolása, de sokat segíthet egy szakember módszertára, ahol a folyamat során felfedezed a benned lévő anyai szuperképességeket. 🙂

Nem vagy egyedül!

Mérhetetlenül sokat számít, ha megtapasztalod, hogy más édesanyák is hasonlóan érzik magukat, ugyanabban a cipőben jártok. A támogató anyatársak közösségi ereje vitathatatlan! Javaslom, hogy csatlakozz online és/vagy offline más anyukákhoz!

A Facebookon számos csoportot találhatsz, ahol megoszthatóak a gyerekneveléssel, anyasággal kapcsolatos kérdéseid, megéléseid. Érdemes olyat keresni, ami passzol az élethelyzetedhez, egyéniségedhez és jól érzed ott magad, valóban támogató a légkör. (Személyes ajánlásom: Nem Ősanyák és Tesók kis korkülönbséggel – anyukáknak)

A személyes kapcsolódásnak még nagyobb az ereje, így próbálj meg jóban lenni a környékbeli anyukákkal! Akár eljárhattok foglalkozásokra a gyerekkel (Ringató, Baba-mama torna, Babamasszázs tanfolyam…), ahol megismerkedhetsz hasonló érdeklődésű édesanyákkal, de kipróbálhatod azt is, hogy szóba elegyedsz a játszótéren vagy az utcában egy másik, babakocsit tologató sorstárssal.

Már csak az, hogyha meg tudod osztani a félelmeidet, a pozitív vagy negatív megéléseidet, ha néha panaszkodhatsz, sokat segíthet. A legtöbb visszajelzés azt fogja mutatni, hogy „Nem vagy egyedül, más is hasonlókat tapasztal.” – Ez nagyon felszabadító érzés!

Engedd meg magadnak, hogy jobban legyél!

Női coachként és gyakorló anyaként amellett köteleztem el magamat, hogy minél inkább segítsem anyatársaimat, nőtársaimat abban, hogy jól legyenek testileg-lelkileg. Írásaimon keresztül igyekszek sok hasznos gondolatot, tanácsot megfogalmazni, de a legtöbb támogatást a személyre szabott coaching folyamat során tudom megadni. Engedd meg magadnak, hogy jobban legyél és jelentkezz be az info@fayhanna.hu címen!

(A cikk második részét ITT olvashatod.)

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése