Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Hogyan válassz coachot?

Szerző: | 2024. márc. 12.

Amikor elkötelezed magad, hogy szakemberhez fordulj az élethelyzeteddel, máris jön egy újabb kérdés, hogy kit válassz, mi alapján dönts. Ebben a kérdésben szeretnék megoldást kínálni az alábbi cikkemben:

Kivel rezegsz együtt?

Kicsit olyan megfoghatatlan ez az „együtt rezgés”, de pár támpont alapján könnyen ráérezhetsz, hogy vajon köztetek „működik-e majd a kémia”. Az lesz számodra a megfelelő coach, akinek tetszik a közösségi média kommunikációja, a weboldala, bármi, amit találsz róla/általa, jó érzést kelt benned. A neked való szakembert érti a problémádat, tudja, hogy mire vágysz, ezt érzed minden egyes üzenetéből.

Célszerű tehát megnézni a róla készült fotókat, a social media platformjait, esetleg beleolvasni a blogjába, hogy megérezd vajon tényleg ő a legjobb támogató számodra?

Milyen egy jó coach?

Egy jó szakember nemcsak meghallgat, nem csak támogat az utadon, nem csak kérdéseket tesz fel, hanem lelkesít. A beszélgetések után tettre készen, motiváltan folytatod a napod, heted. 

Coach „tarsolya” tele van elméleti és gyakorlati tanácsokkal, amelyekkel megkönnyíti a te fejlődési utadat.

Fontos, hogy hiteles legyen számodra, példát mutasson, ő is gyakorolja azokat a technikákat, amelyeket neked ajánl. Nem kell persze, hogy tökéletesen csináljon mindent, sőt jobban tudsz kapcsolódni valakihez, aki elismeri esendőségét, de tanul a hibáiból.

Végül szükséges, hogy meglegyen a szimpátia. Az a jó, ha azt érzed: „Szívesen beszélgetnék ezzel a nővel/férfival, meg tudnék bízni benne, akár a barátom is lehetne.”

Mitől más egy coach-csal beszélgetni, mint egy barátnővel?

Sokan gondolják, hogy a coach azt csinálja, mint egy barátnő, mindössze beszélgettek. Vannak azonban olyan különbségek, amelyek miatt megvan a helye egy baráti csevejnek és meg lehet a helye egy szakemberrel való konzultációs sorozatnak.

Amikor egy coachhal megosztassz egy másik emberrel való konfliktust, ő pártatlan marad, nem áll sem a másik oldalára, de a tiédre sem. Segít, hogy optimálisan lássátok az adott szituációt. A barátnőd valószínűleg a te pártodat fogja, ami ugyan jól eshet, de nem biztos, hogy eredményre juttok. Bár kibeszélitek a másik felet, nem indultok el a konfliktus feloldása felé. 

Egy coach szakmailag van jelen, nem pedig laikusként. A képzett szakemberek tudják, hogyan közelítsék meg a kényes témákat, úgy hogy ne érezd magad blokkolva, hanem elinduljatok a megoldások felé. A barátok néha érzéketlenek, néha sefüle-sefarka tanácsokat osztogatnak, máskor mondják a maguk történeteit… Nincs ezzel baj, de ha változtatni szeretnél, jobban jársz a szakemberrel!

Egy-egy beszélgetésben sokszor nem is figyel rád a másik fél, hanem csak arra, hogy ő majd mit fog reagálni. Egy coach azonban rád figyel, szeretne minél mélyebben megérteni, próbál oda belátni, ahová még te se kukkantottál be. Ez a mély figyelem, amire azt mondom, hogy már önmagában gyógyító erejű tud lenni.

Hogyan tudsz megismerni engem?

Legfőképpen Instagramon vagyok aktív, illetve a blogposztjaimon keresztül is betekintést nyerhetsz a gondolatvilágomba. Ebben a cikkben összefoglaltam, hogy milyen módszerekkel dolgozok, és ezen túl van egy Próba coaching lehetőség, amely során megismerhetsz a gyakorlatban is. Amennyiben engem választanál, keress az info@fayhanna.hu címen!

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése