Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Könyvek és filmek a boldogságról

Szerző: | 2021. júl. 21.

Hiszem, hogy mindenkinek megvan a saját útja a boldogságához, így nem lehet elolvasni, hogyan kell boldognak lenni. Más tapasztalataiból azonban lehet inspirálódni. Nekem már ezen könyvek olvasása is boldogságot okozott (hiába, szeretek olvasni). Itt az én szubjektív könyv- és filmajánlóm a boldogság témakörében:

Helen Russel: Egy év a világ legboldogabb országában

Helen beleunt az egyhangú angol hétköznapokba, a kilátástalannak tűnő babaprojektbe, így meghozza a döntést, hogy férjével együtt Dániába költözik. Arra vállalkozik, hogy egy év alatt megkeresi a dán boldogság titkát. A könyvben saját tapasztalatait írja le, melyben kutatja a választ arra: Hogyan éljünk dán módra? Nem mindig egyszerű boldognak maradni az elképzelhetetlenül hideg és sötét országban, de Helen teljesíti önmaga küldetését. Izgalmas, szórakoztató és tényfeltáró olvasmány a Dániáról és a boldogságról.

Grechen Rubin: BoldogságTerv

Ez a könyv hasonlóképp az előzőhöz, egy év történetét öleli fel. Egy olyan időszakét, amikor a szerző elhatározta, hogy kialakítja a saját boldogságprojektjét. A tapasztalatok kitérnek arra, hogyan tarts fenn a házasság tüzét, miként élvezd a gyerekeiddel töltött időt, hogyan ápold a baráti kapcsolataidat stb. Érdekes történetvezetése miatt inkább érzed regénynek, mint szakkönyvnek, úgyhogy meleg szívvel ajánlom olvasásra. 🙂

Shawn Anchor: A boldogság mint versenyelőny

Sokszor azt hisszük, az hozza el a boldogságot, ha üzletileg sikereseké válunk. Keményen dolgozunk az eredményekért, közben összeszorított foggal arra gondolunk, hogy „milyen jó lesz később, amikor ezt vagy azt elértük”. Shawn arra hívja fel a figyelmet, hogy a nem a siker a boldogság alapja, hanem pont fordítva működik. Amennyiben boldog vagy, hálás vagy a napi feladaidért, könnyebben betoppan a siker a vállalkozásodba (és szerintem ez más területekre is nagyon igaz.) Személetformáló könyv, ha érint a téma, mindenképp szerezd be!

Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Minden felnőtt léleknek szüksége van arra, hogy a gyermekek emlékeztessék őt: egyszer ő is gyermek volt. A főszereplő kisleány az édesapjával kitalált „Boldogság játékot” folytatja, mellyel mosolyt csal a körülötte élő, már-már megkeseredett idős emberek arcára. A könyv mondanivalója, hogy örömre születtünk, ezt sose feledjük. (Film is készült a regényből Pollyanna címen.)

Az élet szép (olasz filmdráma)

Megható film arról, hogy a boldogság nézőpont kérdése. A történet szerint egy édesapa a kisfiával bekerül egy koncentrációs táborba. Az apuka, hogy túléljék a borzalmakat azt meséli a gyermekének, hogy az egész egy játék: a rabok a versenyzők és az őrök a játékvezetők. Minden, ami körülveszi őket, a kegyetlenség, a háború, a kínzások, mind a játék részei. A legnehezebb helyzetben megtartani a derűt – erről szól a film. Zsebkendőket nem nélkülöző alkotás!

Az élet csodaszép (amerikai filmdráma)

Mindenki életében eljöhet a pont, amikor úgy érzi, hogy az ő élete szükségtelen… Így jár Geogre Bailey egy Karácsony estén. Egyetlen megoldásnak az öngyilkosságot látja, de mielőtt folyóba veti magát, megjelenik az őrangyala. Mennybéli jótevője megmutatja, hogy milyen volna lakhelye, családja, ha ő nem lenne/nem élt volna. Milyen lenne az élet nélküled? – ezt a kérdést boncolgatja a film és átadja az üzenetet: élni jó, élni érdemes!

Kreatív feladat lehet, hogy átgondold/leírd: Milyen lenne a világ, ha nem születtél volna meg? 

Sokszor bajban vagy, hogy mi legyen a következő könyv vagy mit nézzél meg? Válassz ezek közül és írd meg kommentben, hogy melyik volt a kedvenced!

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése