Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Miért és hogyan írd le az álmaidat?

Szerző: | 2021. ápr. 12.

„Csak évekkel később vettem észre, hogy benne élek abban, amit megálmodtam.”, „Most, hogy ezen gondolkozok, valóban, azt az életet élem, amire mindig is vágytam.” – Csupán két felismerés a coaching ügyfeleim részéről, ami azonban elindított az úton, hogy írjak a célok megfogalmazásának fontosságáról. Nemrég a szemem elé került egy fogalmazás arról, hol szeretnék tartani 5 év múlva. Beleírtam, hogy szeretnék egy mastermind csapat tagja lenni. Ahogy olvastam ezt a sort, megmosolyogtam magam, mulatságosnak tartottam ezt a vágyamat. Pár nappal később azonban az édesanyám meghívott egy mesterelme csoportba. Úgy vált valóra, amit egyszer leírtam, hogy nem is tettem érte. Ezért tartom fontosnak, hogy minél többször megfogalmazzuk az álmainkat. Mutatok néhány erre alkalmas módszert.

"Az álmaid felé haladj, ne a célok felé!"

Az álmoktól megdobban a szíved, a célok túlságosan „feladatszagúak”. Éppen ezért nem baj, ha álmodozol, hiszen ezek tudják újra és újra lángralobbantani benned az akarást, hogy továbblépj, fejlődj.

Hogyan írj az álmaidról?

Kézzel, papírra, színesen, „szagosan”, képekkel, kérdezve, átélni, tervezni… Elsőre ezek a szavak jutottak eszembe, a legjelentősebb mégis az, hogy mindegy hogyan, csak írd le! Adok néhány ötletet arra, hányféleképpen lehet álmokat leírni:

Bakancslista

A Bakancslistában azt fogalmazod meg, hogy milyen élményeket szeretnél átélni, mielőtt elhagyod e földi világot. Gondolj arra, hogy mit tennél, ha az orvos azt mondaná neked, hogy fél év maradt az életedből! Min változtatnál, mit tennél meg, hogyan élnéd az életedet? Ez a lista rugalmasan bővíthető vagy el is vehetsz belőle, hiszen folyamatosan változunk, ezáltal nem mindig ugyanaz fontos számunkra. Neked van már Bakancslistád? (Szívből ajánlom a Bakancslista c. filmet, ha még nem láttad.)

100 dolog, amire vágyok

Valójában nagyon hasonló az előzőhöz, hiszen itt is egy listáról van szó, csak konkretizálva van, hogy mennyi tételből álljon. Nem könnyű feladat ennyi mindent megfogalmazni, papírra vetni, mert az elménk folyamatosan csacsogja majd a dolgok lehetetlenségét. Neked az a feladatod, hogy ennek ellenére is válaszolj azokra a kérdésekre, hogy mi lennél, mit tennél, mit vennél? Valószínűleg nem egyszerre kerül majd papírra mind a 100 célod, álmod, vágyad, de tarts ki és tényleg fogalmazz meg legalább százat. Miért? Mert különben leállnál az első ötnél, amik még nem is túl konkrétak: pl. családra vágyok. Írj róla részletesebben! Milyenre, miért stb.? Elő egy papírral/ szövegszerkesztővel és hajrá, írj!

Álomtábla

Az álomtábla készítése arra való, hogy képekkel is megjelenítsd, hogy mire vágysz. Keress inspiráló képeket, amelyek kapcsolódnak az álmaidhoz és készíts belőlük egy montázst. Helyezd ki oda, ahol minden nap látod, hogy folyamatosan dolgoztassa a tudatalattidat. Az álomtábla elkészítéséről egy külön blogposztban írok.

Elmetérkép

Az elmetérkép segítségével mélyebben kapcsolódhatsz az álmaidhoz. A dolog lényege az asszociáció, hogy segíts a gondolataidnak áramlani. Vegyél elő egy A4-es lapot és fektesd magad elé vízszintesen. Válassz egy életterületet, amelynek vágysz a javulására. Pl. saját vállalkozás. Kezdj el köré írni szavakat, amelyekre vágysz: elismerés, megélhetés, dolgozószoba stb. Ezeket bontsd még tovább és írd le címszavakban, hogy milyen dolgozószobára vágysz; milyen készségekre kell szert tegyél ahhoz, hogy megélj belőle. A végén sok-sok szócsokrot látsz majd, amelyek segítenek abban, hogy naponta vizionáld az álmaidat. Ebben a gyakorlatban rajzolhatsz, használhatsz különböző színeket, hogy még izgalmasabb alkotófolyamat lehessen.

Fogalmazás

Szeretek listákat írni, nekem mégis ez a kedvencem: egy-egy területet kiválasztok és a lehető legrészletesebben írok róla folyószövegként. Az alábbi mondatkezdemények sűrűn szerepelnek: „Arra vágyom, hogy…”, „Szeretném elérni azt…” Igyekszek minél több mindent belesűríteni egy-egy mondatba, szövegrészletbe: érzéseket, pillanatokat, a környezetet… Igazán hatékonnyá azzal teheted, ha jelen időben, E/1-ben fogalmazol. 
A másik hasonló lehetőség, ha párbeszéd jellegűen írsz az álmokról, vágyakról, célokról és, mint egy jó coach felteszel magadnak egy-egy jó kérdést, majd válaszolsz rájuk.

Amennyiben megírod a fogalmazást, de félsz, hogy elillan a lelkesedésed a későbbiekben, küld el nekem az írásodat az info@fayhanna.hu-ra. Elolvasom és szívesen támogatlak a megvalósításban! 

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése