Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Mire és miért mondj „nem”-et az időd védelmében?

Szerző: | 2022. jan. 27.

Amikor elhatározzuk magunk arra, hogy „na idén végre megvalósítom a céljaimat!”, elfeledkezünk arról a cseppet sem apró tényről, hogy a változáshoz bizony idő kell. Egy olyan szokás kiépítéséhez, amely majd elvezet a céljainkhoz kell, hogy időt szánjunk erre a területre. Felmerülhet a jogos kérdés, hogy „Hogyan!?”, hiszen már most annyi mindennel foglalkozunk, esélytelen még valamit belezsúfolni az időrendünkbe. Pedig, sajnos – nem sajnos, az álmok eléréséhez fel kell szabadítanunk azt az időt, amit majd arra fordítunk, hogy megvalósítsuk a kitűzött célt.

Nekem az egyik legrégebben dédelgetett álmom, hogy írjak egy könyvet, ami nem kevés időt vesz majd igénybe. Ha továbbra is ugyanazon rutin mentén élem az életem, mint eddig, akkor nem fogom tudni megírni. Ellenben, ha nemet mondom bizonyos időt rabló, engem nem töltő tevékenységekre, azzal IGEN-t mondok a céljaimra, az álmaim megvalósítására.

Mire fordítod az idődet?

Amikor időt szeretnél nyerni, az első lépés, hogy megvizsgáld: jelenleg mivel töltöd az órákat, perceket? Ehhez egészen konkrétan érdemes lejegyezni, hogyan is telik egy napod. Készíts egy időrendi beosztást, ahol oszd fel negyed órákra a napot! Egy-két napig vezesd részletesen, hogy mivel töltöd ki a napodat! Így kapsz reális képet arról, hogy mire megy el az időd. A kitöltést követően, nézd végig a jegyzeteidet és emlékezz vissza arra, hogy milyen érzés volt megcsinálni azt a bizonyos dolgot. Előrevitt a céljaidnak megfelelően? Elégedettséget okozott? Feltöltött? Esetleg pont ellenkezőleg ideges lettél utána, felzaklatott, lefárasztott?

Nagyon fontos, hogy pontosan lásd mivel töltöd az idődet és azok a tevékenységek hogyan hatnak rád. 

Mire szeretnél időt fordítani és mire nem?

Miután látod, hogy mivel mennyi időd megy el, eldöntheted, hogy mely tevékenységekkel szeretnél kevesebb időt tölteni és melyekkel többet. Amikor nemet mondassz a napi 3. mosogatásra és helyette olvasol pár sort, akkor máris tettél valamit a több pihenésért. Nekem sokat segített a kérdés, hogy hogyan szeretném, ha majd emlékeznének rám, ha elmegyek? Úgy, mint akinél mindig makulátlan rend volt (sose volt mosatlan edény a mosogatóban), vagy úgy, mint akinek volt ideje egy jó beszélgetésre, írt egy könyvet stb? Nekem az utóbbi értékek fontosabbak, így priorizálom, hogy mivel töltsem el a rendelkezésemre álló időt.

Mondj nemet arra, ami nem érted van!

Ne félj nemet mondani olyan dolgokra, amelyek régebben még téged szolgáltak, de úgy érzed: a jelenlegi életedhez nem passzolnak. Folyamatosan változik az életünk, így a prioritásaink is. Lehet, hogy már nem ugyanazokkal az emberekkel érezzük jól magunkat, akikkel 10 éve. Lehet, hogy egy régen bevált szokás, mára már nem tölt igazán. Ezeken lehet változtatni és tenni azért, hogy az idődet a jelenlegi életedhez és igényeidhez igazítsd. 

Mire mondassz nemet legközelebb?

Rajtad a sor, hogy kipróbáld mekkora erő van a nem-ek kimondásában. Hiszen azzal, ha valamire NEM-et mondassz, végre IGEN-t mondassz valami másra, valami fontosabbra!

Abban támogatlak, hogy nőként fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív női coach és életmód tanácsadó, Boldogságcoach

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése