Oldal kiválasztása

info@fayhanna.hu

Olvass a külső-belső megújulásodért!

Szerző: | 2021. márc. 01.

A jó idő megérkezésével talán nincs is jobb program, mint kiülni a napsütésbe és olvasni valami érdekes könyvet. Számomra a március a külső-belső megújulás hónapja, ha úgy tetszik, ilyenkor fektetek nagy hangsúlyt az életmódbeli változásokra. Legyen szó az otthonom rendjéről, az egészségem megőrzéséről, a mentális jólétemről vagy a nőiességemről. Ezekből a témákból hoztam egy könyvajánlót:

Fürdőzz az erdő adta élményekben!

Egészen sokáig tágra nyílt szemekkel csodálkoztam, amikor az erdőfürdőzésről, erdőterápiáról hallottam. Aztán a kezembe akadt Dr. Csing Li Sinrin-joku c. könyve. Alcíme: Az erdőfürdőzés tudománya és művészete. Könnyed olvasmánynak tűnt, tekintve, hogy telis-tele van csodaszép képekkel. A betűk falása közben végül teljesen a szívemhez nőtt a mondanivalója. Vannak emberek, akiknek még ösztönös igényük van a természethez való kötődésre, másokból már egészen kifakult ez a vágy. Pedig testi-lelki jólétünk szempontjából mindenkinek szüksége van a természet, az erdő, a fák, növények adta élményekre. A könyv fő mondanivalója, hogy akárhányszor lehetőséged nyílik kapcsóldni a természettel, tedd azt minél több érzékelési csatornádon keresztül: hallgasd a szellő susogását, madarak csivitelését; feletkezz bele a fák ágainak ismétlődő mintázatába vagy a hegy tetejéről szemed elé táruló látványba! Igyál gyógynövény főzeteket, szedjél ehető bogyókat és fogadd be az ízlelőbimbóidon keresztül is az erdőt! Sétálj mezítláb, mártsd bele a kezedet a hűs forrásvízbe!

Hogyan olvasd ezt a könyvet? Menj ki az erdőbe biciklivel, vigyél magaddal egy pokrócot és némi harapnivalót, majd feledkezz bele a mondanivalójába és próbáld ki a benne írtakat! 🙂

Tisztítsd, rendezd, élvezd az otthonod!

Tavaszi nagytakarítás – Imerősen cseng a kifejezés? Te is tervezed, hogy rendezed, szépíted az otthonodat? Ehhez az alábbi könyveket, szerzőket ajánlom:

Marie Kondo neve széles körben ismert, ki egyetért a módszerével, más ellene van a „selejtezési mániájának”. Amennyiben nem hallottál még róla, jó szívvel ajánlom a Rend a lelke mindennek! c. könyvét. Olvasd fenntartásokkal és vedd ki belőlük azokat a gondolatokat, amelyekkel azonosulni tudsz. Én abban látom a módszerének szépségét, hogy ezt vallja: csak azokkal a tárgyakkal vedd körül magadat, amelyeket vagy nagyon szereted vagy valóban hasznosak. Minden más felesleges kacat, szabadulj meg tőlük és szabadítsd fel az otthonodat! Kötelező könyv azoknak, akik szeretnének rendezettebb, átláthatóbb életteret. A március szerintem kiváló alkalom, hogy válogass, rendszerezz és megszabadulj a felesleges tárgyaidtól.

Egy átlátható otthon lehetőséget ad arra, hogy támogasd az életterületeidet. Terah Kathryn Collins Feng shui című könyve többet adott, mint vártam, annak ellenére is, hogy nem vagyok kifejezett rajongója a távolkeleti térrendezésnek. Nyitott elmével, kíváncsian olvastam, egy érdekes nézőpontot adott a számomra. Ha nem is a feng shui elmélete szerint, de hiszem, hogy a bennünket körülvevő tárgyak, azok színei, formái, anyagai hatással vannak ránk, így érdemes tudatosan megválasztani bútorainkat, dekorációs elemeinket. Téged minek a látványa inspirál, tölt fel? Mitől nyugszol meg? Nézz szét magad körül és tedd el szem elől azokat, amik fárasztanak, majd tedd előtérbe azt, amitől jó kedvre derülsz!

A rendrakás közben óhatatlanul is folyamatosan takarítani kell, ami idegölő munka lehet, ha nem élvezed. Talán furcsa, de engem kifejezetten megnyugtat, amikor két kezem nyomán tisztává válik a lakás. Ahhoz, hogy relaxáló tevékenységgé váljon minden házimunka, olvasd el Basa Ágnes és Dobos Andrea Buddha a porszívóban c. egyszerű, de jópofa könyvét. (CD melléklettel kapható.) A rövid fejezetekben végigveszik az összes házimunkát és megosztják veled azokat a tippeket, amelyekkel elmerülhetsz a cselekedetben. Így kiváló olvasmány egy-egy munkafolyamat közti pár perces pihenés kitöltésére.

Ismerd meg és formáld a tested!

A jóidő csábít minket a kimozdulásra, mozgásra, jobban esik a sport odakint, így az életmódváltással kapcsolatos könyveket is összegyűjtöttem:

Az első valójában kakukktojás, ugyanis nem olvastam még el a Természetes fogamzásszabályozás c. könyvet, de a módszer kamasz korom óta érdekel, ugyanis az édesanyám ajánlotta. Emiatt kicsit úgy érzem, mintha ez valami ősi, női tudás lenne, pedig tudom, hogy minden nőnek ismernie kellene a biológiai működését, a saját termékenységét. Ami miatt valószínűleg nem is fogom elolvasni a könyvet, az nem más, minthogy Cserháti-Herold Janka a Hormonmentes alapítója lehetőséget nyújt arra, hogy ezt a tudást egy online tanfolyam keretein belül elsajátítsuk. Évek óta tervezem ennek elvégzését, most újra nyitott a felület, jó szívvel ajánlom (én az előbb regisztráltam).

A testsúlycsökkentéshez, életmódváltáshoz, sportoláshoz remek inspirációt adhat Kollár Kata Önismereti edzés című könyve, amelyben mentális szurkolást kapsz a pálya széléről, hogy elkezd a sportot. Kata nem csak a könyvével motivál a testmozgásra, weboldalán otthoni edzős videókat találsz, melyekkel akár még ma nekiláthatsz az edzésnek. Jon Gabriel Gabriel-módszer könyve (CD melléklettel kapható) abban segít, hogy a tested megváltoztatását nem csak fizikai síkon tudod elkezdeni, hanem a vizualizálás technikáját alkalmazva gyorsíthatod, támogathatod a folyamatot. A könyv szerzője megosztja veled a titkot, hogyan kapcsold át az elmédet a „sovány üzemmódba”.

Ahhoz, hogy formáld a testedet, érdemes az étkezésbeli változtatásokra is hangsúlyt helyezni. A „fogyókúrás” receptkönyvek már csak azért is jók lehetnek, hogy új ízeket, fogásokat, ételkombinációkat próbálj ki. Az én személyes kedvencem Vrábel Krisztina 160 grammos diáta receptjei, amelyikből bármelyiket jó szívvel ajánlom (akár csak nézegetni is :)).

Tavaszi megújuláshoz szívből ajánlom ezeket az olvasmányokat. Neked melyik a kedvenc életmód váltó könyved?

 

Abban támogatlak, hogy fokozatosan, lépésről-lépésre közelebb kerülj ahhoz, hogy önazonosan egyensúlyt teremts az életterületeid között, valamint megtanuld örömmel élni a mindennapokat.

Fáy Hanna

Kreatív coach és életmód tanácsadó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

.